Domovská stránka > J > Jak Jinak Než Čárka?

Jak jinak než čárka?

Psaní čárky před spojkou než s infinitivem

Ocitujme opět pravidlo z IJP ÚJČ: Následuje-li po než infinitivní konstrukce, chápeme ji jako větný člen a čárku nepíšeme: Nezbylo nám než dojet zbytek závodu jen s nutnou rezervou pitné vody. S financemi je možno naložit i jinak než jen střádat mince do prasátka.

Přečtěte si více

Související článek

Na které čárka?

Krabice, do kterých ukládáme zimní oblečení, jsou umístěny nahoře, vložené mezi obě hlavní věty, pokud je vedlejší věta závislá na první hlavní větě.

Jak se píše nežli?

Složenina ze spojení než-li. Slovo nežli bylo v minulosti poněkud zastaralé (dle SSJČ), do spisovného jazyka se ale opět vrátilo (dle SSČ).
Jak se píše namísto?
U slova namístě uvádějí, že je to příslovce i předložka, což mi je záhadou, když ve Vašem Slovníku spisovného jazyka českého se píše, že je to příslovce. Možná se Pravidla jen spletla, když hned za slovem namístě pokračuje slovo namísto, které je předložka.

A další otázka, jak se píše li?

Jedná se o spojku podřadicí, věty proto oddělujeme čárkou. Pokud je spojka -li pouze součástí složené spojky, spojovník nikdy nepíšeme: zdali, čili, jestli, neboli, pakliže, nežli, ačli: Cvik je velmi prospěšný, pakliže je prováděn správně.
A kdy se nepíše čárka před že?
Pokud je to "že půjde a že se taky pokusí", čárky nebudou, protože zůstáváme na stejné úrovni vět vedlejších, mezi nimiž je slučovací poměr. Přítomnost nebo nepřítomnost čárek a slovosled tu taky mění význam slov taky a ještě. Řekl, že tam půjde a že se to taky pokusí zjistit.

Související článek

Kdy se píše čárka před nebo?

Pokud je spojka nebo význam slučovací, nepíšeme před ní dvojtečku.

Kdy se píše před Jak čárka?

Čárku píšeme před přirovnávacími spojkami než, jako, jak, pokud uvozují větu (ne jen slovo nebo slovní spojení): Je veselejší, než jeho bratr kdy byl. Byl nervózní, jako kdyby něco tušil.
Následně, jak psát prosím?
Tuto zdvořilostní vsuvku můžeme, ale také nemusíme oddělovat od ostatního textu čárkami. Verze bez čárek je považována za slohově neutrální, variantou s čárkami klademe na slovo prosím větší důraz. Přijďte prosím nejpozději v pět.

Jak vypadá vsuvka?

Vsuvka přerušuje základní rovinu vsunutím vedlejší doplňující informace. Bývá odlišena graficky za pomocí pomlček, čárek nebo závorek. Některé nejčastější vsuvky, jako "prosím" či "myslím" pak není třeba jakkoliv oddělit.
Někdo se také může ptát, kdy se píše čárka ve větě jednoduché?
Čárky ve větě jednoduché: několikanásobné větné členy

Výrazy řazené za sebou coby výčet oddělujeme čárkami. Čárka se mezi větnými členy nepíše, pokud jsou spojeny spojkou a, i, nebo, či v poměru slučovacím. V ostatních případech se čárkou oddělují.

Co proto čárka?

Poměr důsledkový (spojky a proto, a tak, a tedy aj.)

Je-li druhý člen (či věta) důsledkem toho prvního (té první), píšeme před druhý člen čárku, i když jsou členy spojeny spojkou „a". Často se v těchto případech uplatňují spojovací výrazy „a proto, a tudíž, a tedy, a tak, a tím".

By Magdalen

Similar articles

Co znamená slovo snad? :: Kdy se píše interpunkce?
Užitečné odkazy