Domovská stránka > N > Na Které Čárka?

Na které čárka?

Je‑li vztažné zájmeno připojující vedlejší větu užito ve spojení s předložkou, klademe čárku před předložku: Krabice, do kterých ukládáme zimní šatstvo, jsou uloženy nahoře, vložené mezi dvě hlavní věty, je‑li vedlejší věta závislá na první hlavní větě: Bylo to v revíru, který patří známému, a všichni si to pamatují.

Přečtěte si více

Související článek

Které telefony podporují Galileo?

Apple, Realme, Moto, POCO a další...

Kde se píše čárka?

Kde se čárka PÍŠE
  • Bezespoječné větné členy (Mám čas v sobotu, v úterý, v pátek.)
  • Větné členy v jiném poměru než slučovacím (Viděl matku, a dokonce i otce.)
  • Dvojité spojovací výrazy (jak-tak, buď-nebo,...)
  • Dodatečně připojené větné členy (Přišel jen kvůli penězům, jak jinak.)
Kdy se píše za a čárka?
Spojka a. Základní pravidlo říká, že čárka před a se nepíše, jestliže jde o slučovací poměr. Jestliže jde o spojení v jiném než slučovacím poměru, čárku před a píšeme.

Jak tak čárky ve větě?

Čárku píšeme, jsou-li ve větě použity dvojice spojovacích výrazů. jak - tak, nejen - ale i, i - i, jednak - jednak atd. Příklad: V obchodě měli jak rajčata, tak papriku.
Když to vezmeme v úvahu, kde se píše čárka tak aby?
Čárka u tak aby (tak, aby)

Prádelnička byla pochopitelně zařízená tak, aby v ní Debora mohla pracovat a žehlit vsedě. (zde je aby spojkou uvozující vedlejší větu příslovečnou).

Související článek

Které ionty odštěpují ve vodě kyseliny např HCL hno3 h2so4?

Kationt H+ se v roztoku oddělí kyselinou chlorovodíkovou.

Pokud jde o toto, jak na to čárka?

Výrazy pociťované jako výpustka (řekni mi proč; nevím proč; nevěděl(,) jak na to apod.) Čárkou se také neoddělují výrazy, které jsou svým původem elipsy (výpustky). Důvodem pro nepsaní čárky u níže uvedených příkladů tak není ustálenost, ale jejich eliptická povaha. Tyto výrazy chápeme spíše jako holý větný člen, např.
Který a který čárka?
Jak to je? Máte to naprosto správně (tedy bez čárky). Jedná se o dvě souřadně spojené věty vedlejší, které jsou spojené pomocí "a" v poměru slučovacím, takže už čárka není zapotřebí. Jiné by to bylo například ve větě: "Přišel Pepík, který měl být včera doma, ale který šel do kina."

Navíc, jak se píše apod?

či apod. naznačují pokračování několikanásobného větného členu (což je většina případů), čárku před nimi nepíšeme. Správně je tedy: Prodáváme jablka, hrušky, švestky apod.
Kdy se píše čárka před Jako?
Pokud spojka jako uvozuje celou větu, čárku píšeme: Zvládli jsme to stejně rychle, jako se to podařilo jemu. Některé evropské země, jako jsou Rakousko, Maďarsko, Česko a Slovensko, nemají moře. Uvozuje‑li jako pouze větný člen při srovnávání, čárka se nepíše: Dosáhl stejného počtu bodů jako já.

Lidé se také ptají, kdy se píše čárka před než?

Čárku před než píšeme pouze tehdy, když za ní pokračuje věta se slovesem. Jakmile za tímto výrazem sloveso je, je téměř jisté, že tam bude také čárka: Příklady: Překladatel přeložil více textu, než mu manažer zadal.

By Ezar

Similar articles

Kdy se píše čárka před nebo? :: Jak se skloňuje lid?
Užitečné odkazy