Domovská stránka > K > Kde Jinde Než Čárka?

Kde jinde než čárka?

Kdy čárku píšeme

Čárku před než píšeme pouze tehdy, když za ní pokračuje věta se slovesem. Jakmile za tímto výrazem sloveso je, je téměř jisté, že tam bude také čárka: Příklady: Překladatel přeložil více textu, než mu manažer zadal.

Přečtěte si více

Související článek

Na které čárka?

Krabice, do kterých ukládáme zimní oblečení, jsou umístěny nahoře, vložené mezi obě hlavní věty, pokud je vedlejší věta závislá na první hlavní větě.

Následně, kdy se píše čárka za prosím?

Tuto zdvořilostní vsuvku můžeme, ale také nemusíme oddělovat od ostatního textu čárkami. Verze bez čárek je považována za slohově neutrální, variantou s čárkami klademe na slovo prosím větší důraz. Přijďte prosím nejpozději v pět.
Následně, jak se píší čárky?
Čárkou se oddělují věty v souvětí
  1. Čárku píšeme před přirovnávacími spojkami než, jako, jak, pokud uvozují větu (ne jen slovo nebo slovní spojení):
  2. Mezi několikanásobnými větnými členy píšeme čárku i tehdy, jsou-li spojeny spojovacími výrazy (s výjimkou spojek a, i, ani, nebo, či použitých ve významu prostě slučovacím):

Navíc, jak tak i?

Čárku píšeme, jsou-li ve větě použity dvojice spojovacích výrazů. jak - tak, nejen - ale i, i - i, jednak - jednak atd. Příklad: V obchodě měli jak rajčata, tak papriku.
Navíc, jak jinak než čárka?
Psaní čárky před spojkou než s infinitivem

Ocitujme opět pravidlo z IJP ÚJČ: Následuje-li po než infinitivní konstrukce, chápeme ji jako větný člen a čárku nepíšeme: Nezbylo nám než dojet zbytek závodu jen s nutnou rezervou pitné vody. S financemi je možno naložit i jinak než jen střádat mince do prasátka.

Související článek

Kdy se píše čárka před nebo?

Pokud je spojka nebo význam slučovací, nepíšeme před ní dvojtečku.

Následně, jak se píše než?

U psaní čárek před spojkou než se vždy řídíme tím, co za touto spojkou následuje. Pokud se jedná o celou větu, čárku píšeme. Dopadlo to lépe, než jsme vůbec doufali. S jídlem počkali, než si všichni členové rodiny sednou ke stolu.
Můžete se také zeptat, kdy se píše čárka před že?
Dva spojovací výrazy vedle sebe (že když, protože kdyby apod.) Setkají‑li se vedle sebe dva výrazy, z nichž každý patří k jiné větě, píšeme čárku jen před prvním z nich: Vždy věděl, že kdyby se cokoli přihodilo, může se na ni spolehnout (= věděl, že se na ni může spolehnout, kdyby se cokoli přihodilo).

Kdy čárka?

Toto pravidlo se vztahuje na vedlejší věty připojené spojkami podřadicími (že, když, aby, protože, ačkoli) vztažnými zájmeny (kdo, co, jaký, který), vztažnými příslovci (kde, kdy, odkud, kudy) i vztažnou neurčitou číslovkou (kolik, kolikrát...)
Jak se píše prosím?
Slova píšeme zvlášť, jako dvě samostatná slova, tedy vždy: prosím tě. Nejedná se o ustálení spojení a zájmeno vedle slovesa můžeme klidně zaměnit za jiné, např. prosím vás, prosím ji apod.

Následně, jak * tak *?

Někdy však člověk může tápat, kam přesně čárku umístit, a to zejména v případech vět s tak(,) jak. Obecně platí, že čárku před tak napíšeme, je-li celé spojení k danému celku připojeno volně: Dala jsem si kávu s našlehaným mlékem a dvěma cukry, tak jak mi to chutná nejvíc.

By Dustman Schreur

Similar articles

Jak psát bohužel? :: Jak zjistit IP adresu Google?
Užitečné odkazy