Domovská stránka > K > Kdy Se Píše Interpunkce?

Kdy se píše interpunkce?

Čárkou se oddělují věty v souvětí Čárkou oddělujeme věty souřadné (hlavní i vedlejší), pokud nejsou spojeny spojkami a, i ani, nebo, či v slučovacím významu: Chtěl, ale nemohl. Půjde to, není to však jednoduché.

Přečtěte si více

Související článek

Kdy se píše předpona z?

V případech s významem: dokončení děje: zničit, zaniknout, rozbít, zrušit, zbourat, změny stavu píšeme předponu Z-/ze-.

Jak tak i?

Čárku píšeme, jsou-li ve větě použity dvojice spojovacích výrazů. jak - tak, nejen - ale i, i - i, jednak - jednak atd. Příklad: V obchodě měli jak rajčata, tak papriku.
Navíc, jak nebo jako?
V tomto případě jasně a srozumitelně hovoří Slovník spisovné češtiny: spojku jak v podobných spojeních označuje jako obecněčeskou, tedy nespisovnou. To jest nikoli za hovorovou: to by připouštělo její užití v běžně mluvené oficiální komunikaci, tj. v prostěsdělovacím stylu.

Kdy je čárka za A?

Základní pravidlo říká, že čárka před a se nepíše, jestliže jde o slučovací poměr. Jestliže jde o spojení v jiném než slučovacím poměru, čárku před a píšeme.
Kdy není čárka před Ale?
Pokud ale slouží jako spojka, která vyjadřuje něco neočekávaného - omezuje nebo opravuje předcházející slova, čárka se vždy píše. (Slíbil mi to, ale zapomněl na mě. Nosí ráda červenou, ale i modrou a žlutou barvu.) Pokud ale používáme jako modifikační částici - při zvolání, emocionálním vyjádření, čárku nepíšeme.

Související článek

Jak se píše časový údaj?

Hodiny a minuty dne se při zadávání času jako denní čas oddělují tečkou. Hodiny se zapisují jednociferně a minuty dvouciferně. Pro oddělení hodin a minut lze místo tečky použít dvojtečku.

Pokud jde o toto, kdy se píše čárka před nebo?

Základní poučka zní: pokud je spojka nebo užita ve významu slučovacím, čárku před ní nepíšeme, pokud je ve významu vylučovacím, čárku píšeme. Ne vždy je ovšem lehké rozpoznat, o který význam jde.
Lidé se také ptají, kdy se píše čárka před anebo?
Spojka anebo je podle SSČ spojkou vylučovací, proto před ní píšeme čárku, jestliže uvádí alternativy, které se navzájem vylučují. Vylučovací vztah je často podpořen užitím buď u prvního členu spojení: Je odpočinek právem, anebo povinností člověka?

Kdy se píše čárka před Než?

Čárku před než píšeme pouze tehdy, když za ní pokračuje věta se slovesem. Jakmile za tímto výrazem sloveso je, je téměř jisté, že tam bude také čárka: Příklady: Překladatel přeložil více textu, než mu manažer zadal.
A jak * tak *?
Někdy však člověk může tápat, kam přesně čárku umístit, a to zejména v případech vět s tak(,) jak. Obecně platí, že čárku před tak napíšeme, je-li celé spojení k danému celku připojeno volně: Dala jsem si kávu s našlehaným mlékem a dvěma cukry, tak jak mi to chutná nejvíc.

Můžete se také zeptat, jak psát bohužel?

Výrazy s oslabenou větnou platností (prosím, mimochodem, bohužel, naštěstí, naneštěstí, samozřejmě, upřímně řečeno apod.) Některé výrazy mají větnou platnost značně oslabenou, proto je podle PČP můžeme oddělit čárkou v případě, chápeme‑li informaci, kterou ony výrazy nesou, pouze jako doplňující či volně související.

By Chan Stewert

Similar articles

Jak jinak než čárka? :: Jak napsat na klávesnici větší nebo rovno?
Užitečné odkazy