Domovská stránka > K > Kdy Se Píše Čárka Před A Tak?

Kdy se píše čárka před a tak?

Čárka se klade i před spojky a, i, ani, nebo, či, mají-li jiný význam než slučovací (odporovací, stupňovací, vylučovací, důsledkový, vysvětlovací apod.). Čárka se proto píše před spojovacími výrazy a proto, a tudíž, a tak, a tedy, a sice, a to apod.

Přečtěte si více

Související článek

Kdy se píše předpona z?

V případech s významem: dokončení děje: zničit, zaniknout, rozbít, zrušit, zbourat, změny stavu píšeme předponu Z-/ze-.

Můžete se také zeptat, kdy se píše čárka před a tím?

Je-li druhý člen (či věta) důsledkem toho prvního (té první), píšeme před druhý člen čárku, i když jsou členy spojeny spojkou „a". Často se v těchto případech uplatňují spojovací výrazy „a proto, a tudíž, a tedy, a tak, a tím". Byl to kvalitní, a proto oblíbený produkt.
Který a který čárka?
Jak to je? Máte to naprosto správně (tedy bez čárky). Jedná se o dvě souřadně spojené věty vedlejší, které jsou spojené pomocí "a" v poměru slučovacím, takže už čárka není zapotřebí. Jiné by to bylo například ve větě: "Přišel Pepík, který měl být včera doma, ale který šel do kina."

Jak poznat větu vloženou?

Obecně platí, že se odděluje z obou stran čárkami. Příklady: Pes, který štěká, nekouše. (Jedna věta je roztržená a je do ní vložená věta jiná, která je z obou stran oddělena čárkami.
Jaké písmeno se píše za středníkem?
Po středníku se neuvádí velké písmeno a pokud věta tvořící seznam (nebo jeho konec) za seznamem nepokračuje, musí být poslední položka ukončena tečkou. U motorových lokomotiv se používá: elektrický přenos výkonu, např. u lokomotivy typu 753.

Související článek

Co je před Milimetrem?

Základem metrické soustavy fyzikálních veličin byl metr. Odvozenými jednotkami jsou kilometr, centimetr, milimetr, mikrometr a nanometr.

Pokud jde o toto, co čárky?

Čárka se před co v pozici vztažného zájmene či spojky píše i tehdy, kdy vedlejší věta rozvíjí jen jmenný výraz: Vše, co sníte. Přání, co máte od dětství Pro ty, co chtějí víc.
Proč se píše před nebo čárka?
Pravidla interpunkce před ní určuje základní poučka: má-li spojka nebo význam slučovací, čárku před ní nepíšeme, má-li význam vylučovací, čárku před ní píšeme.

Jak -- tak čárka?

Čárku píšeme, jsou-li ve větě použity dvojice spojovacích výrazů. jak - tak, nejen - ale i, i - i, jednak - jednak atd. Příklad: V obchodě měli jak rajčata, tak papriku.
A jak se správně píše nebolí?
Ve spisovném jazyce je užívána pouze podoba spojky souřadicí neboli, která plní funkci významově identifikační a můžeme ji nahradit slovem „čili". Před touto spojkou se tedy čárka nepíše. Správně je tedy jen varianta neboli.

Když to vezmeme v úvahu, jak na to čárka?

Výrazy pociťované jako výpustka (řekni mi proč; nevím proč; nevěděl(,) jak na to apod.) Čárkou se také neoddělují výrazy, které jsou svým původem elipsy (výpustky). Důvodem pro nepsaní čárky u níže uvedených příkladů tak není ustálenost, ale jejich eliptická povaha. Tyto výrazy chápeme spíše jako holý větný člen, např.

By Desiree Grabarczyk

Similar articles

Jak na internet autorská práva? :: Kde se píší čárky ve větě?
Užitečné odkazy