Domovská stránka > K > Kde Čárka?

Kde čárka?

Toto pravidlo se vztahuje na vedlejší věty připojené spojkami podřadicími (že, když, aby, protože, ačkoli) vztažnými zájmeny (kdo, co, jaký, který), vztažnými příslovci (kde, kdy, odkud, kudy) i vztažnou neurčitou číslovkou (kolik, kolikrát…)

Přečtěte si více

Související článek

Na které čárka?

Krabice, do kterých ukládáme zimní oblečení, jsou umístěny nahoře, vložené mezi obě hlavní věty, pokud je vedlejší věta závislá na první hlavní větě.

Jak čárka?

Čárku píšeme před přirovnávacími spojkami než, jako, jak, pokud uvozují větu (ne jen slovo nebo slovní spojení): Je veselejší, než jeho bratr kdy byl. Byl nervózní, jako kdyby něco tušil. Některé výrazy původně vznikly z vedlejších vět, ale ztratily větnou platnost.
Navíc, na které čárka?
Je‑li vztažné zájmeno připojující vedlejší větu užito ve spojení s předložkou, klademe čárku před předložku: Krabice, do kterých ukládáme zimní šatstvo, jsou uloženy nahoře, vložené mezi dvě hlavní věty, je‑li vedlejší věta závislá na první hlavní větě: Bylo to v revíru, který patří známému, a všichni si to pamatují.

Jak psát jak tak?

Čárku píšeme, jsou-li ve větě použity dvojice spojovacích výrazů. jak - tak, nejen - ale i, i - i, jednak - jednak atd. Příklad: V obchodě měli jak rajčata, tak papriku.
Pokud jde o toto, kde se píše čárka tak aby?
Čárka u tak aby (tak, aby)

Prádelnička byla pochopitelně zařízená tak, aby v ní Debora mohla pracovat a žehlit vsedě. (zde je aby spojkou uvozující vedlejší větu příslovečnou).

Související článek

Kdy se píše čárka před nebo?

Pokud je spojka nebo význam slučovací, nepíšeme před ní dvojtečku.

Kdy není čárka před Ale?

Kdy čárku před ALE nepíšeme

Pokud je ale částice modifikační, to znamená zvolání, emocionální vyjádření. Tobě to dnes ale sluší! To je ale překvapení! To jsou ale vousy!
Jak se píše apod?
či apod. naznačují pokračování několikanásobného větného členu (což je většina případů), čárku před nimi nepíšeme. Správně je tedy: Prodáváme jablka, hrušky, švestky apod.

Navíc, jak se patří čárka?

Stejně tak se neklade čárka mezi výrazy vzniklé z vedlejších vět, které pozbyly větné platnosti ("Ať je jaký chce.", "Chlap jak se patří."). Čárkou se neoddělují ani infinitivní vazby závislé na slovesech být (nebýt) a mít (nemít), tvoří-li s infinitivem těsnou významovou a zvukovou jednotu, např.
Jak na to čárka?
Výrazy pociťované jako výpustka (řekni mi proč; nevím proč; nevěděl(,) jak na to apod.) Čárkou se také neoddělují výrazy, které jsou svým původem elipsy (výpustky). Důvodem pro nepsaní čárky u níže uvedených příkladů tak není ustálenost, ale jejich eliptická povaha. Tyto výrazy chápeme spíše jako holý větný člen, např.

A další otázka, který a který čárka?

Jak to je? Máte to naprosto správně (tedy bez čárky). Jedná se o dvě souřadně spojené věty vedlejší, které jsou spojené pomocí "a" v poměru slučovacím, takže už čárka není zapotřebí. Jiné by to bylo například ve větě: "Přišel Pepík, který měl být včera doma, ale který šel do kina."

By Herzel

Similar articles

Jak poznat kde psát čárku? :: Jak uvolnit paměť RAM?
Užitečné odkazy