Domovská stránka > J > Jak Infinitiv Čárka?

Jak infinitiv čárka?

Pokud infinitivní konstrukce zastupuje vedlejší větu (dále jen VV), před podřadicím spojovacím výrazem píšeme čárku: Nevěděl, kam dřív skočit (infinitiv zastupuje VV předmětnou). Rochlický byl v rozpacích a přemýšlel, jak začít (infinitiv zastupuje VV předmětnou).

Přečtěte si více

Související článek

Na které čárka?

Krabice, do kterých ukládáme zimní oblečení, jsou umístěny nahoře, vložené mezi obě hlavní věty, pokud je vedlejší věta závislá na první hlavní větě.

Kdy psát otazník?

Otazník (?) je znaménko pro označení otázky. 1. Píše se na konci tázacích výpovědí, ať mají formu věty, souvětí, nebo samostatného výrazu nevětného.
Lidé se také ptají, jak se píše na klávesnici otazník?
Otazník: jak napsat obyčejný nebo španělský otazník?
  1. Otazník se řadí mezi jedny z nejpoužívanějších interpunkčních znamínek.
  2. levý nebo pravý Shift + čárka (,)
  3. levý Alt + 63.
  4. Vložení → Symboly → Další symboly → Západoevropská latinka – dodatek → ¿
  5. anglická klávesnice + levý Alt +0191.

Navíc, jak správně psát vykřičník?

V zásadě platí jednoduché pravidlo. Interpunkční znaménka píšeme za slovo bez mezery a děláme mezeru za nimi. To platí i pro otazník a vykřičník.
Kdo zavedl interpunkci?
Za dnešní čárku, středník a dvojtečku vděčíme benátskému nakladateli a tiskaři Manutiovi, který tato znaménka v 15. století zavedl, aby usnadnil orientaci v psaném textu.

Související článek

Kdy se píše čárka před nebo?

Pokud je spojka nebo význam slučovací, nepíšeme před ní dvojtečku.

Co znamenají tři tečky za větou?

Tři tečky –⁠ též „výpustka" či „trojtečka" (jedná se totiž o jeden znak, nikoli tři samostatné tečky) –⁠ obecně označují vynechání určité části textu, přerývanou nebo nedokončenou řeč.
Kdy se píše středník?
Středník odděluje části jedné věty, ale výrazněji než čárka. Středníky se v posledních desetiletích téměř přestaly používat a jejich používání je považováno za anachronismus. Nahradily je tečky nebo čárky, protože experti na styl radí, že věty mají být co nejkratší a dlouhé věty jsou projevem stylistické neobratnosti.

Jak napsat rozdělovník?

Jedná se o delší horizontální čáru (–) mezi dvěma slovy z obou stran oddělenou mezerami (n pomlča). Na klávesnici se píše pomocí kombinace levý ALT + 0150 Můžete narazit i na delší pomlčku (m pomlčka), který se píše kombinací kláves levý ALT + 0151 (-).
Někdo se také může ptát, jak psát až?
Pomlčku velmi často používáme ve smyslu rozsahu nebo spojení: „a", „až", „od-do", „odkud–kam" a „versus". Například: „dvojice cestovatelů Zikmund–Hanzelka" (a), „strana 6–15" (až), „otevřeno 8–20" (od–do), „autobusová linka Praha–Plzeň" (odkud–kam) nebo „zápas Kometa–Sparta" (versus).

Jak napsat pomlčka?

Zápis pomlčky

Nejsnadněji toho docílíte pomocí klávesové zkratky. Tu provedete stisknutím a držením levého altu a napsáním čísla na numerickém bloku. Krátká pomlčka klávesová zkratka – levý Alt + 0150. Dlouhá pomlčka klávesová zkratka – levý Alt + 0151.

By Hernandez Artley

Similar articles

Jak poznat racionální číslo? :: Co znamená ?!?
Užitečné odkazy