Domovská stránka > K > Která Čárka?

Která čárka?

Je‑li vztažné zájmeno připojující vedlejší větu užito ve spojení s předložkou, klademe čárku před předložku: Krabice, do kterých ukládáme zimní šatstvo, jsou uloženy nahoře, vložené mezi dvě hlavní věty, je‑li vedlejší věta závislá na první hlavní větě: Bylo to v revíru, který patří známému, a všichni si to pamatují.

Přečtěte si více

Související článek

Která synonymum?

Výraz se slovem co. Který klade otázku výběru jedince ze skupiny. O jakého člověka se jedná?

Lidé se také ptají, jak na to čárka?

Výrazy pociťované jako výpustka (řekni mi proč; nevím proč; nevěděl(,) jak na to apod.) Čárkou se také neoddělují výrazy, které jsou svým původem elipsy (výpustky). Důvodem pro nepsaní čárky u níže uvedených příkladů tak není ustálenost, ale jejich eliptická povaha. Tyto výrazy chápeme spíše jako holý větný člen, např.
Někdo se také může ptát, kdy se nepíše čárka?
Kde se čárka NEPÍŠE

Ustálená rčení (Prošel Evropu křížem krážem.) Postupně rozvíjející přívlastek (Otcovy staré džínové kalhoty byly děravé.) Těsný přívlastek – z věty ho nemůžeme vypustit, změnil by se její význam (Studenti uvedení v tomto seznamu mohou odejít.)

Lidé se také ptají, kdy se nepíše čárka před a?

Základní pravidlo říká, že čárka před a se nepíše, jestliže jde o slučovací poměr. Jestliže jde o spojení v jiném než slučovacím poměru, čárku před a píšeme.
Kdy dát čárku před a?
Poměr důsledkový (spojky a proto, a tak, a tedy aj.)

Je-li druhý člen (či věta) důsledkem toho prvního (té první), píšeme před druhý člen čárku, i když jsou členy spojeny spojkou „a". Často se v těchto případech uplatňují spojovací výrazy „a proto, a tudíž, a tedy, a tak, a tím".

Související článek

Která tiskárna je nejlepší?

Pro náročnou tiskárnu Epson EcoTank L850 existují testy a recenze. K dispozici je inkoustová tiskárna. Vítězem testu se stala nejlepší tiskárna. Oblíbená je tiskárna Xerox C230V DNI. K dispozici je laserová. Kvalitní tiskárna. M430f je podniková tiskárna HP LaserJet. K dispozici je laserová tiskárna.

Pokud jde o toto, který a který čárka?

Jak to je? Máte to naprosto správně (tedy bez čárky). Jedná se o dvě souřadně spojené věty vedlejší, které jsou spojené pomocí "a" v poměru slučovacím, takže už čárka není zapotřebí. Jiné by to bylo například ve větě: "Přišel Pepík, který měl být včera doma, ale který šel do kina."
Jak psát nebo?
Základní poučka zní: pokud je spojka nebo užita ve významu slučovacím, čárku před ní nepíšeme, pokud je ve významu vylučovacím, čárku píšeme. Ne vždy je ovšem lehké rozpoznat, o který význam jde. Typickými slučovacími spojkami jsou a, i: koupím jablka a (i) hrušky, tzn.

Lidé se také ptají, jak se píše apod?

či apod. naznačují pokračování několikanásobného větného členu (což je většina případů), čárku před nimi nepíšeme. Správně je tedy: Prodáváme jablka, hrušky, švestky apod.
Lidé se také ptají, jak psát jak tak?
Čárku píšeme, jsou-li ve větě použity dvojice spojovacích výrazů. jak - tak, nejen - ale i, i - i, jednak - jednak atd. Příklad: V obchodě měli jak rajčata, tak papriku.

Někdo se také může ptát, jak správně psát interpunkci?

PRAVIDLA – Psaní čárek
  1. Interpunkce je zřejmě nejobtížnější částí českého pravopisu.
  2. Čárkou oddělujeme věty souřadné (hlavní i vedlejší), pokud nejsou spojeny spojkami a, i ani, nebo, či v slučovacím významu:
  3. Čárku používáme i před spojkami a, i, ani, nebo, či, pokud je vyjádřen jiný vztah než slučovací.

By Tobiah Matot

Similar articles

Jak se píše namísto? :: Jak používat API?
Užitečné odkazy