Domovská stránka > C > Co Se Říká O Jmelí?

Co se říká o jmelí?

Snad nejznámější je pověra, že jmelí přináší štěstí, lásku, odvahu a plodnost. Nejspíš z Anglie pak pochází zvyk polibků pod jmelím. Při každém polibku se má utrhnout jedna bílá bobulka. Říká se, že pokud neprovdaná žena nedostane pod jmelím polibek, zůstane celý následující rok sama.

Přečtěte si více

Související článek

Jak se říká anglicky rohlík?

Existují mužské a ženské role.

Lidé se také ptají, co znamená barva jmelí?

Symbolika barev

Zelené jmelí přináší štěstí a plodnost. Zlaté jmelí přivolává bohatství. Suché jmelí naopak znamená neštěstí. Čím více kuliček na jmelí je, tím více štěstí budete mít.
Následně, na co se používá jmelí?
Tlumí bolesti hlavy, závratě, pocity návalu krve do hlavy (zejména v klimakteriu). Reguluje vylučování žluči a ovlivňuje činnost slinivky břišní. Má protirevmatické účinky. Potlačuje zvýšenou činnost štítné žlázy.

Následně, kdy se dává pusa pod jmelí?

Líbání pod jmelím

Líbat se může pouze na Štědrý den. Muž pak v ten den může políbit každou ženu, která bude procházet pod zavěšeným jmelím. Po každém políbení pár uzme ze jmelí jednu bobulku pro štěstí.
Co znamená stříbrné jmelí?
Jmelí najdete během Vánoc téměř v každé domácnosti v Česku. Jmelí je třeba druhému darovat, aby fungovala magická moc, která je v něm ukryta. Když darujeme zelené jmelí, přejeme mu zdraví, když zlaté, přejeme mu hojnost peněz a když stříbrné, tak lásku.

Související článek

Co říká Moorův zákon?

Moorův zákon říká, že maximální počet tranzistorů na integrovaném obvodu se zdvojnásobuje každých 18 měsíců při zachování stejné ceny. Tuto myšlenku vyslovil Gordon Moore v roce 1965 a je stále platná.

Na čem parazituje jmelí?

Z jehličnanů většinou parazituje na borovicích a jedlích, z listnáčů zejména na lípách, topolech, akátech, javorech, jabloních a hlohu. Kolem roku 1900 bylo jmelí bílé kvůli dekorativním účelům člověkem zavlečeno i do Severní Ameriky.
Jak dlouho nechat jmelí?
Nechte ho celý rok. Jmelí, které zavěsíme na Vánoce, se má nechat viset celý rok a až o příštích Vánocích vyměnit za čerstvé. Čím více má jmelí bobulí, tím víc štěstí v novém roce přinese.

Jak moc je jmelí jedovaté?

„Jmelí není a nikdy nebylo jedovaté, jedná se o pověru. Z celé rostliny jsou při požití většího množství jedovaté kuličky. Při předávkování samozřejmě může dojít k jakési formě otravy. Je to jako s alkoholem, který naši předci vymysleli a užívali jako lék.
Co se starým jmelím?
A za každý takový polibek by se měla jedna bobulka z větvičky sundat. Ale tu poslední, která po všech polibcích zůstane, je nutné na rostlince nechat, aby se z domu nevytratila láska. Jmelí pak nechte doma uschované do příštích Vánoc.

Co symbolizuje vánočka?

Symbolický význam mají i jednotlivé prameny vánočky. Čtyři spodní prameny představují zemi, slunce, vodu a vzduch. Prostřední cop ze tří pramenů spojuje rozum, vůli a cit. Ve vrchním, nejtenčím pletenci se snoubí vědění a láska.

By Patsis Liou

Similar articles

Jak zpracovat jmelí? :: Jaký je význam a cíle etických kodexu?
Užitečné odkazy