Domovská stránka > J > Jaký Je Význam A Cíle Etických Kodexu?

Jaký je význam a cíle etických kodexu?

Etický kodex upravuje chování zaměstnanců, popisuje ideologii společnosti , obsahuje přísná pravidla chování v práci, popisuje chování zakladatele, vedoucích a klientů.

Přečtěte si více

Související článek

Jaký formát pro Kindle?

Pro Amazon Kindle jsou podporovány formáty PDF, MOBI, AZW, DOC, HTML a TXT.

Co je etické?

Etika (z řeckého ethos – mrav), nebo též teorie morálky je filozofická disciplína, která se zabývá zkoumáním mravní dimenze skutečnosti. Etika zkoumá morálku nebo morálně relevantní jednání a jeho normy. Etika je disciplínou praktické filozofie.
Co je to etický kodex?
Etický kodex, též kodex chování (anglicky code of conduct) je pravidlo nebo dokument, který upravuje obecné i konkrétní postupy v jednotlivých organizacích a profesích. Svůj etický kodex mají např. lékaři (Hippokratova přísaha), právníci, novináři a další profese.

Následně, co je to morálka?

Morálka (z lat. moralitas, správné chování, od mos, moris, mrav) znamená celkovou představu správného jednání ve společnosti. Od pravidel zdvořilosti se liší tím, že se týká věcí závažných a podstatných, na druhé straně od práva zase tím, že se nedá soudně vymáhat a za její porušení nepřicházejí sankce (potrestání).
Co je to profesní etika?
„Soubor etických požadavků, které je nutno respektovat při výkonu určité profese. Ve vyspělých zemích bývají tyto požadavky shrnuty do etického kodexu dané profese".

Související článek

Jaký iPhone si koupit v roce 2021?

První místo bych dal iPhonu 11, protože je to nejlepší telefon, který si můžete v roce 2021 koupit.

Proč potřebujeme etický kodex?

Z pohledu managementu nám etický kodex pomáhá při řešení etických problémů a dilemat. Slouží k objasnění podnikové filozofie a strategických cílů v oblasti etických hodnot. Vyjadřuje vstřícnost ke speciálním požadavkům nadřízených, ale i podřízených.
A co má obsahovat etický kodex?
Při tvorbě vašeho kodexu dbejte na daná pravidla. Etický kodex by měl být lehce přenosný a neměl by být příliš dlouhý. Je nutné, aby měl atraktivní formu, a to jak obsahovou, tak grafickou. Měl by také obsahovat situace z praxe a každodenního života firmy, aby fungoval jako návod, doporučení, ale i jako prevence.

A jak seznámit zaměstnance s etickým kodexem?

Co se týče sdělení a předání etického kodexu zaměstnancům, je vhodné zvolit důstojnou formu, lze doporučit například předání na pracovní poradě, nebo slavnostněji při shromáždění celého podniku. Je možné připravit i potvrzení o přijetí a převzetí etického kodexu zaměstnancem.
Co je etika a morálka?
Hodnotí činnost člověka z hlediska dobra a zla. Na rozdíl od morálky, která je blíže konkrétním pravidlům, se etika snaží najít společné a obecné základy, na nichž morálka stojí, popř. usiluje morálku zdůvodnit. V rámci etiky se lze tedy zabývat různými typy morálek.

Lidé se také ptají, co je předmětem studia etiky?

Shrnutí: Předmětem etiky je člověk. Etika má co činit s člověkem, odpovědností člověka v jeho jednání s člověkem, ať už je to on sám, nebo jiný člověk, ale také se vším, co k životu člověka patří.

By Steward Croissy

Similar articles

Co se říká o jmelí? :: Kdy není videt Měsíc?
Užitečné odkazy