Domovská stránka > J > Jak Se Říká Textu Opery?

Jak se říká textu opery?

Textovou předlohou opery je libreto (it. libretto – knížka). Zpočátku se jednalo o veršovaný text, na přelomu 19. století a 20.

Přečtěte si více

Související článek

Co je to Obsah textu?

K počáteční orientaci v textu by měl sloužit obsah. Ten se nachází v první kapitole textu. Čtenář by měl získat představu o tom, o čem text je. Obsah musí být srozumitelný a čtivý.

Někdo se také může ptát, jak se jmenuje prvni opera?

Dějiny opery

Nejstarším, dnes ztraceným, dílem považovaným za operu je Dafne skladatele Jacopa Periho, uvedeným ve Florencii kolem roku 1597; samotný název „opera" byl poprvé použit v souvislosti s uvedením díla Francesca Cavalliho Le nozze di Teti e di Peleo v roce 1639 v Benátkách.
Jak vznikla opera?
Opera v moderním smyslu se zrodila ve společnosti intelektuálů zvané florentská camerata, která se v poslední čtvrtině 16. století scházela ve Florencii nejprve pod patronací hraběte Giovanniho Bardiho a po jeho odchodu do Říma roku 1592 pod záštitou hraběte Jacopa Corsiho.

Můžete se také zeptat, co je to libreto?

Libreto, scénický námět, je literární podklad hudebního uměleckého díla. Hudební dílo může být například opera, opereta, kantáta, muzikál nebo balet. Slovo libreto pochází z italštiny, kde znamená knížečka.
Pokud jde o toto, co to je opereta?
Opereta je hudebně-dramatický divadelní útvar zábavního rázu, v němž se střídá mluvené slovo se zpěvem. Jedná se vlastně o kombinaci klasické divadelní činohry s operou.

Související článek

Jak se říká anglicky rohlík?

Existují mužské a ženské role.

Kdo Nezkomponoval žádnou operu?

Dne 15. listopadu 1787 jej postihl další záchvat mrtvice a zemřel. Ačkoliv Gluck nezkomponoval žádnou operu na německý text, zásadním způsobem ovlivnil i vývoj německé opery. V dílech Carl Maria von Webera a Richarda Wagnera lze nalézt završení principů, které Gluck jako skladatel vyznával.
A další otázka, proč se opera jmenuje prodaná nevěsta?
Prodaná nevěsta je komická opera o třech dějstvích Bedřicha Smetany na libreto Karla Sabiny. Bedřich Smetana ji napsal v letech 1863–1866, premiéru měla 30. května 1866 v Prozatímním divadle v Praze.
...
Prodaná nevěsta
Žánrkomická opera
SkladatelBedřich Smetana
LibretistaKarel Sabina
Počet dějstvítři

Navíc, co to je árie?

Árie původně označovala v hudbě výraznou melodii, kterou obvykle, i když ne vždy, interpretoval zpěvák. V baroku byla instrumentální podoba árie (také zvaná air) běžnou součástí taneční suity. V současnosti termín árie označuje nejčastěji skladbu pro jeden hlas s orchestrálním doprovodem.
Když to vezmeme v úvahu, kdy vznikla opereta?
Opereta vznikla v Paříži kolem roku 1850. Navázala na komickou operu a komedie se zpěvy – vadevilly, podněty čerpala z dobové zábavné a taneční hudby. Byla reakcí na okázalost velké francouzské opery, její vytvoření je možné dát do souvislosti se vznikem a rozvojem dobové populární hudby a zábavných hudebních žánrů.

Co je to dodekafonie?

Dodekafonie (z řeckého dodeka/dvanáct a fonie/znění – používá se též označení dvanáctitónová hudba) je technika skladby a druh hudby, vytvořený na počátku dvacátého století rakouským skladatelem Arnoldem Schönbergem.

By Belier Schramek

Similar articles

Jak zpívat operu? :: Jak funguje CD přehrávač?
Užitečné odkazy