Domovská stránka > J > Jak Se Píše Namísto?

Jak se píše namísto?

U slova namístě uvádějí, že je to příslovce i předložka, což mi je záhadou, když ve Vašem Slovníku spisovného jazyka českého se píše, že je to příslovce. Možná se Pravidla jen spletla, když hned za slovem namístě pokračuje slovo namísto, které je předložka.

Přečtěte si více

Související článek

Kdy se píše předpona z?

V případech s významem: dokončení děje: zničit, zaniknout, rozbít, zrušit, zbourat, změny stavu píšeme předponu Z-/ze-.

Když to vezmeme v úvahu, kdy není čárka před že?

Pokud je to "že půjde a že se taky pokusí", čárky nebudou, protože zůstáváme na stejné úrovni vět vedlejších, mezi nimiž je slučovací poměr. Přítomnost nebo nepřítomnost čárek a slovosled tu taky mění význam slov taky a ještě. Řekl, že tam půjde a že se to taky pokusí zjistit.
A jak poznat větu vloženou?
Obecně platí, že se odděluje z obou stran čárkami. Příklady: Pes, který štěká, nekouše. (Jedna věta je roztržená a je do ní vložená věta jiná, která je z obou stran oddělena čárkami.

Když to vezmeme v úvahu, kdy se píše čárka před ani?

pravidlo: ani XXX, ani YYY (s čárkou)

Pokud se Vám ve větě naskytnou dva výrazy, které spojujete spojkou ani, čárku musíte napsat před druhým z nich. Tady je to stejné pravidlo jako u spojek buď – nebo, ať – ať, ať – či, nejen – ale i apod. Příklady použití: Nemám rád ani hrušky, ani jablka.
Můžete se také zeptat, kdy se píše čárka za prosím?
Tuto zdvořilostní vsuvku můžeme, ale také nemusíme oddělovat od ostatního textu čárkami. Verze bez čárek je považována za slohově neutrální, variantou s čárkami klademe na slovo prosím větší důraz. Přijďte prosím nejpozději v pět.

Související článek

Jak se píše časový údaj?

Hodiny a minuty dne se při zadávání času jako denní čas oddělují tečkou. Hodiny se zapisují jednociferně a minuty dvouciferně. Pro oddělení hodin a minut lze místo tečky použít dvojtečku.

Když to vezmeme v úvahu, proč se píše před nebo čárka?

Pravidla interpunkce před ní určuje základní poučka: má-li spojka nebo význam slučovací, čárku před ní nepíšeme, má-li význam vylučovací, čárku před ní píšeme.
Můžete se také zeptat, kde čárka?
Toto pravidlo se vztahuje na vedlejší věty připojené spojkami podřadicími (že, když, aby, protože, ačkoli) vztažnými zájmeny (kdo, co, jaký, který), vztažnými příslovci (kde, kdy, odkud, kudy) i vztažnou neurčitou číslovkou (kolik, kolikrát...)

Kdy se před nebo píše?

Čárku před NEBO píšeme, pokud je mezi větami poměr vylučovací Spojka nebo je ve významu vylučovacím, pokud vyjadřuje volbu mezi dvěma možnostmi, které nejsou ekvivalentní, nejsou zaměnitelné, ba naopak jde o zřejmý protiklad: Přijdeš dnes, nebo až zítra?
Lidé se také ptají, jak se píše zdali?
Správně je pouze zdali

Jediný správný zápis této podřadicí spojky je zdali, tedy dohromady bez spojovníku. Můžeme samozřejmě psát i kratší synonymickou verzi zda.

Můžete se také zeptat, jak se píše a jiné?

Zkratky atd., apod. vyjadřují poměr slučovací
  1. atd. = a tak dále.
  2. apod. = a podobně
  3. atp. = a tak podobně
  4. aj. = a jiné

By Christoph Bardo

Similar articles

Jakou metodou jsou nejčastěji zasílána data od klienta na server např z webových formulářů? :: Která čárka?
Užitečné odkazy