Domovská stránka > J > Jak Delime Obce?

Jak Delime obce?

Obce dělíme na obce s „běžnými“ obecními úřady (obce „I“), obce s pověřenými obecními úřady (obce „II“) a obce s rozšířenou působností (obce „III“).

Přečtěte si více

Související článek

Jak dělíme sítě dle rozlohy?

Místní síť je počítačová síť, která se nachází v domácnosti nebo v jedné budově.

Když to vezmeme v úvahu, jak získat status městys?

Městysem se stanou všechny obce, které tento titul už kdysi používaly. V encyklopediích se píše, že městys nebo také městečko je historický typ obcí stojících mezi městem a vsí, kterým bylo uděleno právo pořádat výroční a dobytčí trhy, čímž se lišily od vsí.
A jak se z obce stane město?
O určení obce městem může zastupitelstvo obce požádat svým usnesením. Podání takové žádosti může být uplatněno také z podnětu občanů obce. Adresátem žádosti je podle § 3 odst. 1 zákona o obcích předseda Poslanecké sněmovny, který je oprávněn po vyjádření vlády stanovit, že obec se stává městem.

Jak se liší obec městys město a Statutární město?

Na rozdíl od ostatních měst, obcí a městysů se území statutárního města nebo jeho část může členit na samosprávné části, označované jako městské obvody nebo městské části, s vlastními orgány samosprávy.
Jak vznika město?
Častěji byla města zakládána na místech bývalých řemeslnických nebo obchodních osad ležících u významných míst – brody, podhradí, klášter, křižovatky cest). Poslední variantou bylo založení města „na zeleném drnu", tedy dosud neosídleném místě.

Související článek

Jak dělíme PC sítě?

Pokud jde o toto, kdy se město stane městem?

Městem se stane z právního hlediska taková obec, která má alespoň 3 000 obyvatel. Další náležitostí je, že tak na návrh obce stanoví předseda Poslanecké sněmovny po vyjádření vlády.
Jak se město stane statutárním městem?
Statutární město je město, jehož správa je organizována (nebo může být organizována) podle základní městské vyhlášky, anebo jde o takové město, jež je plně řízeno dle zemského zákona, přičemž se oba typy těchto právních norem označují jako statut města.

Někdo se také může ptát, co znamená řecké slovo polis?

Polis (řecky πόλις), plurál: poleis (řecky πόλεις) znamená město, obec nebo městský stát. Slovo představuje typ starověkého řeckého městského státu, který se vyvinul v archaickém období. Jedná se o předchůdce moderního města i státu.
Jaké město označujeme jako velkoměsto?
Za velkoměsto se považuje město, které má více než 100 000 obyvatel. Termín byl takto definován na Mezinárodní statistické konferenci v roce 1887. Velkoměsta jsou zpravidla kulturními, ekonomickými i politickými centry zemí a regionů.

Můžete se také zeptat, jakou funkci mají města?

Kritérium městských funkcí Page 3 Kritérium je založeno na skutečnosti, že pro města jsou charakteristické určité funkce (činnosti) jako: − obchod, − řemesla, − administrativa, − průmysl atd., zatímco pro venkov jsou typickými činnostmi zemědělství, chov dobytka, rybolov, lesnictví apod.

By Pry

Similar articles

Jaký je rozdíl mezi inerciální a Neinerciální vztažnou soustavou? :: Kdo stojí v čele městyse?
Užitečné odkazy