Domovská stránka > J > Jak Odkazovat Na Citace V Textu?

Jak odkazovat na citace v textu?

Odkaz se vytváří tak, že se uvede první údaj z citace (převážně autor nebo název organizace, u děl bez autora se uvádí první slova z názvu) a rok vydání. Tyto údaje se dávají do kulaté nebo hranaté závorky. Za čárku se může uvést i číslo stránky, kde se konkrétní informace objevuje v původním dokumentu.

Přečtěte si více

Související článek

Co je to Obsah textu?

K počáteční orientaci v textu by měl sloužit obsah. Ten se nachází v první kapitole textu. Čtenář by měl získat představu o tom, o čem text je. Obsah musí být srozumitelný a čtivý.

Jak vytvořit citaci?

Mezi nejpoužívanější generátory citací v České republice patří:
  1. citace.com – citování podle normy ČSN ISO 690,
  2. generátor citací vydavatelství VŠCHT Praha – citování podle normy ČSN ISO 690 a ACS,
  3. citace.dumy.cz – citování obrázků podle normy ČSN ISO 690.
Co je to citace?
Citace není v češtině zcela jednoznačný termín. Nejčastěji se užívá ve smyslu uvedení použitého zdroje. ČSN ISO 690 citaci definuje jako „data, popisující informační zdroj nebo jeho část dostatečně přesně a podrobně pro identifikaci a umožnění jeho vyhledávání".

A jak citovat zČu?

Na stránkách https://citace.zcu.cz/ najdete podrobný návod, jak citovat literaturu podle normy ISO 690, s řadou českých příkladů citování literatury, včetně návodů jak citovat literaturu podle harvardského systému (jméno-datum).
Jak označit citace v textu?
- Přímá citace je doslovné převzetí části textu jiného autora. Musí být v textu graficky zvýrazněna uvozovkami nebo kurzívou (zkratka cit. se v tomto případě nepoužívá).

Související článek

Jak zjistit kódování textu?

Vyberte možnost Jiné kódování a vyberte požadovaný standard ze seznamu v dialogovém okně pro převod souborů. V oblasti náhledu můžete zjistit, zda je text čitelný ve zvoleném standardu.

Jak citovat clanek v textu?

Odkaz v textu

Jméno tvůrce a rok vydání citovaného zdroje jsou uvedeny v textu ve formě jméno-datum v kulatých závorkách. Pokud se jméno tvůrce vyskytuje přirozeně v textu, následuje pouze rok v kulatých závorkách. Lokace citace ve zdroji (rozsah stran, ze kterých bylo citováno) se uvádí do kulatých závorek za rok.
Lidé se také ptají, jak vytvořit citaci z knihy?
KDO: PŘÍJMENÍ, Jméno, KDY: Rok vydání. CO: Název: Podnázev. VYDÁNÍ: Pořadí vydání. KDE: Místo vydání: KDE: Nakladatelství.

Jak správně citovat UPOL?

Bibliografická citace by měla sloužit k jasné identifikaci citovaného dokumentu. Údaje by měly být, pokud je to možné, komplexně převzaty z citovaného informačního zdroje. Citaci (dle ČSN ISO 690) pak jednoduše vygenerujeme pomocí generátoru citací Citace.com, zadáním povinných údajů dle typu příslušného dokumentu.
Navíc, co je to generátor citací?
Citační generátory. Nástroje (převážně volně dostupné), které vytvoří po zadání potřebných údajů citaci v daném citačním stylu. Většinou jsou zaměřeny na jeden či několik málo citačních stylů, proto je třeba vědět, v jakém citačním stylu budete citace potřebovat.

A co je citace z knihy?

Odkaz přímo v textu (první prvek a datum): v tomto případě uvedete odkaz na zdroj do okrouhlých závorek přímo za parafrázi nebo citaci. Odkaz obsahuje první prvek bibliografického záznamu (obvykle jméno autora nebo autorů) a datum vydání. Pokud první prvek (jméno) zmíníte už v textu, do závorky uvedete jen datum.

By Mazurek

Similar articles

Proč se cituje? :: Jak vznikají viry?
Užitečné odkazy