Domovská stránka > P > Proč Se Cituje?

Proč se cituje?

Při psaní odborného textu je třeba jednoznačně identifikovat dokumenty, které jste při práci použili a ze kterých jste čerpali. Tím umožníte čtenáři zpětně vyhledat literaturu, ze které jste čerpali, čímž mu umožníte, aby si vaše tvrzení ověřil. Tomuto odkazování na zdroje se říká citování.

Přečtěte si více

Související článek

Proč mi nejde stahovat aplikace z App Store?

Pokud máte silné wi-fi nebo mobilní datové připojení, je třeba si dát pozor na několik věcí.

Jak vypadá bibliografická citace?

(Povinné údaje: autor (je-li), název, označení vydání, místo vydání, nakladatel, rok vydání, ISBN. Autor se uvádí v pořadí příjmení, křestní jméno - tituly se neuvádějí. Více autorů do počtu tří se odděluje čárkami, pokud jich je více než tři, přidá označení „et al. " nebo "aj.".
Jak citovat přednášku APA?
Nejdříve se podíváme na možnosti, které nám nabízí norma APA, poté se podíváme na možnosti citační normy ISO 690. Přednášku začneme citovat příjmením a jménem přednášejícího. Do kulatých závorek uvedeme rok, měsíc a datum konání přednášky. Následuje název přednášky a místo konání přednášky.

Někdo se také může ptát, jak citovat archivní pramen?

Údaje o citovaných archivních pramenech uvádějte v tomto pořadí: název instituce, název fondu či sbírky, inventární číslo, signatura, číslo kartonu/knihy/složky/spisu/folia, resp. paginy. Používejte tyto zkratky: inv. č., sign., kart., fol., fasc., pag.
Jak citovat ČSN ISO?
Vedlejší název *typ nosiče+. Vydání. Místo vydání: Vydavatel, Datum publikování, Číslování *Datum citování+. Standardní identifikátor(ISSN).

Související článek

Proč se mi nezobrazuje flash disk?

Po otevření okna Správa počítače vyberte v nabídce vlevo položku Úložiště / Správa disků. Disk, který není zobrazen, můžete vyhledat tak, že na něj kliknete pravým tlačítkem myši a vyberete možnost Importovat cizí disky.

Můžete se také zeptat, jak označit citát?

Citát (přímá citace) znamená, že cizí text přebíráme přesně tak, jak je uveden ve zdrojovém dokumentu (pro názornost jsme v příkladu je text zvýraznili oranžovou barvou). Text musí být graficky oddělen od ostatního textu pomocí uvozovek (tj. musí být jednoznačně zřejmé, kde citace začíná a kde končí).
Následně, jak citovat cizojazyčný text?
Pokud přebíráte text z cizojazyčného zdroje a chcete-li jej uvést doslovně, tj. využít přímé citace, snažíte se daný text co nejpřesněji přeložit (pozor však na tzv. otrocký překlad), dáte jej do uvozovek a kurzívy a doplníte poznámkou, že se jedná o Váš vlastní překlad (např. za přímou citací a bibl.

Jak citovat et al?

Jak citovat v textu více autorů

V případě dvou autorů uvádíte obě jména a rok vydání publikace. Pokud se na publikaci podílelo více autorů, uvádíte jméno prvního autora a zbytek nahrazujete zkratkou „et al. " nebo „aj. ", případně "a kol.".
Jak citovat v textu Harvardský systém?
Forma jméno‑datum (harvardský systém / harvardský styl) Je‑li jméno autora uvedeno přímo v textu, stačí do závorky uvést rok a stranu: Novák (2001, s.

Lidé se také ptají, jak citovat a kolektiv?

NOVOTNÝ, Oto et al. Kolektiv autorů. Pokud je na titulním listě uvedeno pouze „zpracoval kolektiv auto- rů" nebo „kolektiv autorů" nebo kniha nemá autora uvedeného vůbec, pak se údaj o autorech v záznamu zcela vynechává a zápis citace začíná údajem o názvu.

By Marlow

Similar articles

Jak se dělá na PC? :: Jak odkazovat na citace v textu?
Užitečné odkazy