Domovská stránka > K > Kdo Z Koho Nebo Kdo S Koho?

Kdo z koho nebo kdo s koho?

Kdo s/z koho aneb perlička českého pravopisu

Ve frazeologickém spojení kdo s koho (ve smyslu kdo koho/co porazí) píšeme s. Jedná se o starou, dnes již neužívanou vazbu předložky s se 4. pádem. Jak tvrdí pravidla, nejde o jev běžný, vyskytuje se pouze u spojení kdo s koho a být s to.

Přečtěte si více

Související článek

Jakou zvolit verzi Windows 32 bit nebo 64 bit?

Klikněte na tlačítko Start a poté na počítač a vlastnosti. V okně s informacemi o systému se zobrazí verze operačního systému.

Pokud jde o toto, která nebo jaká?

Odpověď: Nic extra formálního, nebude to žádná snobárna. Zájmeno „který" používáme, když se ptáme na výběr. Zájmeno „jaký" je na místě, když se zajímáme o vlastnosti (ale v hovorovém jazyce ho někdy vídáme i tam, kde by mělo být „který").
Můžete se také zeptat, kdo že nebo kdože?
Je to skupina spřažených výrazů s první částí kdoví-, kdožví- jako například: kdovíco (lze psát též kdoví co – kdo ví, co), kdožvíjaký (kdožví jaký – kdož ví, jaký), kdovíkolik (kdoví kolik – kdo ví, kolik), kdožvíproč (kdožví proč – kdož ví, proč) atp.

Jak to dohromady?

Všechny vazby obsahující jak to se naopak píšou zvlášť, jako dvě slova, a nikdy jinak – jak to; jak to, že... Co se týče psaní čárky za spojením jak to, v první radě záleží na tom, jakou má ve větě funkci.
Jak se píše bohudík?
V širším smyslu se mezi příslovečné spřežky obvykle řadí i ty příslovce, které vznikly jako spřežky ustrnutím a spojením jiných slovních druhů a bez předložky, například dvou neohebných (tamhle, víceméně), dvou ohebných (bohudík) nebo i složitějších frází (jaksepatří, ostošest, jakbysmet).

Související článek

Co je lepší Samsung nebo Apple?

Na horním konci spektra nabízí Apple lepší fotoaparát a vyšší výkon. Větší fotoaparát s optickým zoomem, lepší displej a stylus v těle jsou některé z věcí, na které sází druhá strana.

Navíc, jak se píše zaprvé?

Obě tyto varianty jsou pravopisně správné a významově rovnocenné, lze tedy napsat zaprvé i za prvé. Jedná se o tzv. příslovečné spřežky, které vznikly spojením předložky a číslovky.
Co to jsou spřežky?
Spřežka je seskupení několika písmen užívané k zápisu jedné hlásky (například české „ch", polské „ch, cz, sz, rz, dz, dź, dż" nebo německé „sch"). Taková skupina písmen pak může být považována za jedno písmeno.

Někdo se také může ptát, jak se píše potmě?

Příslovce potmě nejspíš použijete častěji, a tak s ním začnu. Slovo potmě nese význam za tmy nebo ve tmě. Kdykoli chcete mluvit o tom, že jste něco (ne)dělali v té části dne, kdy je tma, případně bez osvětlení, zvolítu tuto variantu.
Co se určuje u předložek?
Předložky stejně jako příslovce vyjadřují bližší okolnosti, ovšem až ve spojení se jmény (podstatnými, přídavnými jmény a zájmeny). Můžeme říci, že předložky blíže vyjadřují vztahy (především) podstatného jména. Např. nad lesem, v lese, kolem lesa, vedle lesa, o lese apod.

Co je to předložka?

Předložky stojí před podstatnými jmény, zájmeny a číslovkami. Nejsou plnovýznamovým slovním druhem (odborně se označují jako synsémantika), ale pomáhají vytvářet fráze a modifikovat vztahy mezi větnými členy. Předložka sama o sobě není větným členem, stává se jím teprve ve spojení s příslušným výrazem.

By Ahders

Similar articles

Jak se píše potencionální? :: Na co nebo na co?
Užitečné odkazy