Domovská stránka > J > Jak Se Píše Potencionální?

Jak se píše potencionální?

Přestože v Akademickém slovníku cizích slov se objevuje i varianta potencionální (jako řidší podoba slova potenciální), Slovník spisovné češtiny i Pravidla českého pravopisu uvádí jako jedinou variantu tvar potenciální.

Přečtěte si více

Související článek

Kdy se píše předpona z?

V případech s významem: dokončení děje: zničit, zaniknout, rozbít, zrušit, zbourat, změny stavu píšeme předponu Z-/ze-.

Když to vezmeme v úvahu, co je to potencionál?

Potencionál nakonec nenajdete ani v kontrole pravopisu. Původem je tohle slovo z latiny (potencia) a jde u něj hlavně o nějaký souhrn schopností, možnost něco dělat nebo mít ambice. Ale také jako možný/uskutečnitelný u varianty potenciální.
A další otázka, co je potencovat?
Termín potencovat znamená „vzájemně se zesilovat". V medicíně často hovoříme o tom, že určité faktory ovlivňující zdravotní stav se potencují v pozitivním, či negativním smyslu. Potencovat se mohou zejména účinky různých léků, což může být cílené, nebo naopak škodlivé.

Někdo se také může ptát, co je to eventuální?

Tento poměrně hojně využívaný výraz je možné nahradit následujícími synonymy: případně, popřípadě apod. Jedná se o označení skutečnosti, která je nejistá, ale je případně možná. Výchozím slovním druhem je v tomto případě přídavné jméno eventuální, jež pochází z latiny.
Jak nahradit slovo akorát?
Odpověď Dobrý den, výraz "akorát" lidově znamená přesně, právě, zrovna.

Související článek

Jak se píše časový údaj?

Hodiny a minuty dne se při zadávání času jako denní čas oddělují tečkou. Hodiny se zapisují jednociferně a minuty dvouciferně. Pro oddělení hodin a minut lze místo tečky použít dvojtečku.

Lidé se také ptají, co to je ambice?

Výraz ambice, znamenající ‚snahu, touhu po vyniknutí, po uplatnění', tedy asi totéž jako jeho české synonymum ctižádost, stal se především jazykovým prostředkem beletristickým.
Jak se píše eventuelně?
Jako správnou proto hodnotíme podobu eventuálně, eventuální, nikoli eventuelně, eventuelní.

Jak se píše akorát?

správně je pouze tvar akorát s T, akorád s D není spisovné.
Co to je nicméně?
Tedy k věci: NICMÉNĚ je spojka souřadící přípustková odporovací (Slovník spisovné češtiny, Academia,Praha 2005). V zásadě znamená totéž, co „avšak, přesto, přece však, ale přece, ale přesto", možná by šlo i „leč" (je knižní), „ovšem" a „jenže" (moje pozn.).

Jak psát respektive?

Takovýto dodatek ve větě lze pojmout dvěma způsoby: 1) několikanásobný větný člen, nebo 2) volně připojený větný člen. Každopádně, ať už tento dodatek chápeme jakkoliv, čárku před respektive, případně i eventuálně píšeme vždy!

By Attalie

Similar articles

Jak nahradit slovo i když? :: Kdo z koho nebo kdo s koho?
Užitečné odkazy