Domovská stránka > C > Co Je To Špendlík?

Co je to špendlík?

Ten pravý špendlík je typ švestky domácí. Voní jako švestka, vypadá jako švestka, akorát je žlutý. Hlavní rozdíl mezi nimi je, že pravý špendlík je i se slupkou chutný, voňavý a sladký. U myrobalánu bývá slupka nahořklá, a když není úplně dozrálý, tak je celý nakyslý a takový skoro nepříjemný“.

Přečtěte si více

Kdy dozrávají špendlíky?

Opravdický špendlík dozrává v polovině srpna, má jasně žlutou barvu a je roztomile ojíněný. Tvarem se podobá švestce, má elipsovitou, na obou koncích špičatou, pecku, kterou lze od oplodí snadno oddělit. Od plodu švestky se liší nejen barvou, ale též chutí – je totiž výrazně sladší a nabízí specifické aroma.
A co obsahují špendlíky?
Špendlíky ve své dužině obsahují až 87 % vody a 14 % cukrů. Dále v sobě mají organické kyseliny (např. jablečnou), dusíkaté látky, třísloviny, minerální látky (draslík, fosfor, sodík, vápník, hořčík, železo) a vitamíny (provitamín A, vitamíny B1,B2 a C).

Můžete se také zeptat, kdy stříhat špendlíky?

Na podzim je dobré špendlíky prořezat. Řez se provádí běžnými pomůckami, pilou nebo nůžkami, podle tloušťky větve. Mladé výhony zkraťte o polovinu, ostatní nechte růst.
A kdy kvetou špendlíky?
Prunus domestica ssp. syriaca 'MIRABELLE de NANCY'
VZRŮSTstředně vysoký strom
KATEGORIE KVĚTnápadné květy
BARVA KVĚTŮbílá
DOBA KVETENÍduben - duben
NÁROKY NA SLUNCEslunce

Někdo se také může ptát, co je to mirabelka?

Slivoň mirabelka (Prunus domestica subsp. syriaca) je ovocný strom z čeledi růžovitých. Bývá klasifikována jako poddruh slivoně švestky, případně jako skupina kultivarů slivoně slívy (Prunus insititia). Taxonomie celé této skupiny je složitá a nepřehledná a v různých zdrojích se liší.
Kdy dozrávají mirabelky?
Mirabelky dozrávají zhruba od poloviny léta do srpna.

Někdo se také může ptát, kdy dozrávají ryngle?

Slupka je středně tlustá a zbarvená do fialově načervenalé barvy. Dužnina je pevná, zlatožlutá a dobře odlučitelná od pecky. Plody sklízíme ve druhé polovině srpna, konzumně dozrávají začátkem září.
Navíc, kdy sbirat durancie?
Švestky dozrávají od začátku července do září. Plody nechejte na stromech zrát co možná nejdéle, protože jinak špatně dozrávají, a hlavně nemají tu správnou švestkovou chuť.

Lidé se také ptají, co obsahují mirabelky?

Tento druh slivoně obsahuje vitamín E, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, vlákninu a jiné, zdraví prospěšné látky. pravidelná konzumace mirabelek posiluje fyzickou i duševní kondici a celkově povzbuzuje metabolismus těla.

By Brest

Jak na mirabelky? :: Proč šifrovat?
Užitečné odkazy