Domovská stránka > J > Jak Na Mirabelky?

Jak na mirabelky?

Mirabelky omyjeme studenou vodou, odstraníme z nich pecky a dužninu rozkrájíme. Nakrájené kousky ovoce pak vaříme za občasného míchání ve větším hrnci ve vodě, dokud se zcela nerozvaří. Do hrnce přidáme želírovací cukr a směs za stálého míchání vaříme ještě 3 minuty.

Přečtěte si více

Jak rozmnožit mirabelky?

Množit je můžete roubováním, anebo s pomocí pecky, což je ale výrazně náročnější. Na podzim je dobré strom prořezat a mladé výhonky o polovinu zkrátit. Špendlíky je dobré na podzim prořezat, řez se provádí pilou nebo nůžkami. Mladé výhonky zkraťte o polovinu, ostatní nechte růst.
Lidé se také ptají, kdy se stříhají blumy?
Ideální období řezu blumy je jaro po narašení (většinou duben) a druhá polovina léta až začátek podzimu, ale vždy po sklizni plodů.

Když to vezmeme v úvahu, kdy stříhat myrobalan?

Základní informace. Výška Volně rostoucí strom (nebo keř) je až 7 m vysoký, ideální výška živého plotu 1 - 3 m. Řez Můžete řezat jednou nebo dvakrát ročně. První řez koncem června, druhý na konci zimy – až do posledních únorových dnů.
Jak stříhat Svestku?
Budeme li vycházet z předpokladu, že jste švestku zasadili teprve nedávno, máte sazenici bez větví, pouhý kmen. Ten zkrátíme do výšky přibližně jednoho metru, čímž vytvoříte základ pro budoucí korunu. V příštích dvou letech sazenice vyhání z kmínku první větve.

Někdo se také může ptát, proč nekvete mirabelka?

Pro dosažení kvalitních plodů je důležitý nejen správný výběr stanoviště, ale také správná výživa a řez stromů. V neposlední řadě hrají roli opylovači. Slivoně se pro založení plodů bez včel neobejdou, a to ani samosprašné odrůdy. Je možné, že v době kvetení nebylo počasí vhodné pro let včel.
A jak kvete mirabelka?
Květy jsou vždy jednotlivé, bílé, uvnitř narůžovělé, stromek kvete velmi bohatě a pravidelně před olistěním, takže budí pozornost vznešenou nádherou.
  1. Plody mirabelek mohou být žluté, červené i fialové Zdroj: Archiv ireceptar.cz.
  2. Mirabelky tvoří keře až nízké stromky Zdroj: Archiv ireceptar.cz.

Jaký je rozdíl mezi Mirabelkou a špendlíkem?

Mirabelky jsou o něco větší, mají nažloutlou barvu a jsou chutnější i sladší. Setkat se se špendlíkem je dnes vzácností. Tento plod, typický žlutou barvou, jemnou vůní a příjemnou nasládlou chutí, totiž v Čechách vymizel kvůli napadení šárkou (virové onemocnění rostlin).
A co je to myrobalan?
Je to opadavý strom dorůstající až 9 m do výšky a až 9 m do šířky. Jedná se o velice otužilou dřevinu s dobrou mrazuvzdorností až –35°C. Je to strom s hustou vejcovitou korunou. Letorosty mají zpravidla světle zelenou barvu, kultivary s tmavě červenými či fialovými listy mají světle červenou až světle hnědou barvu.

Jak stříhat mirabelky?

V prvních letech po vysazení u švestek, slív, renklód i mirabelek stejně jako u ostatních ovocných druhů používáme výchovný řez, abychom zapěstovali správný základ koruny. Výhony prvního patra musí být vždy seříznuty do jedné roviny, aby rostly stejnoměrně a zůstaly podřízeny střednímu výhonu (terminálu).

By Glialentn

Kolik je 1 GB MB data? :: Co je to špendlík?
Užitečné odkazy