Domovská stránka > P > Proč Šifrovat?

Proč šifrovat?

Šifrování je způsob jak zajistit, že odesílanou zprávu si přečte jen definovaný příjemce. Lépe řečeno jde o metodu, která zajistí, že zprávě bude rozumět jen ten, kdo jí rozumět má.

Přečtěte si více

Související článek

Proč mi nejde stahovat aplikace z App Store?

Pokud máte silné wi-fi nebo mobilní datové připojení, je třeba si dát pozor na několik věcí.

A další otázka, jak na šifrované připojení?

Na šifrování jsou také založeny sítě VPN (virtuální privátní sítě), kde jsou šifrovaná data posílána zvláštním kanálem přes veřejný internet. Díky šifrování jsou tato data pro útočníka, který by je někde cestou odchytil, nečitelná. VPN se často používá například pro připojení z domova do sítě v práci.
Pokud jde o toto, co to je šifrovaná komunikace?
Tato metoda šifruje data mezi koncovými zařízeními. Takže zprávu zašifruje uživatel-odesílatel, pošle ji přes server, který ji ale přečíst nemůže, a přečte ji až uživatel-adresát, který si ji následně rozšifruje. Tuto metodu byste měli preferovat vždy – u e-mailů, chatu i elektronických obchodů.

A jak funguje veřejný klíč?

Provedeme to tedy tak, že zhotovíme hash (otisk zprávy), zašifrujeme ho svým soukromým klíčem a výsledný řetězec přiložíme ke zprávě. Obojí odešleme, každý kdo bude chtít ověřit podpis a autenticitu zprávy může dešifrovat otisk pomocí našeho veřejného klíče a porovnat ho s otiskem příchozí zprávy.
Jak Zaheslovat složku na flash disku?
USB Secure 2.2.2

USB Secure je nástroj pro zaheslování přístupu k souborům a složkám uloženým na USB flash disku nebo externím disku. Při připojení přenosného paměťového zařízení do počítače se program automaticky spustí a zeptá se na přístupové heslo. Po zadání korektního hesla budou data volně přístupná.

Související článek

Proč se mi nezobrazuje flash disk?

Po otevření okna Správa počítače vyberte v nabídce vlevo položku Úložiště / Správa disků. Disk, který není zobrazen, můžete vyhledat tak, že na něj kliknete pravým tlačítkem myši a vyberete možnost Importovat cizí disky.

Jak dat heslo na USB?

BitLocker – freeware

Ve Windows 10 (případně starších Windows 7 či 8. x v edici Ultimate a Enterprise) si můžete aktivovat funkci, která udrží dokumenty a další soubory či hesla v bezpečnější podobě, a to díky zašifrování celé jednotky (možnost i u USB), na níž je umístěn systém Windows a data.
Proč šifrovat e mailovou komunikaci?
Šifrování e-mailů není jen o ochraně sdělovaného obsahu, ale také o ochraně přístupových údajů k různým službám, například elektronickému bankovnictví. Takové informace by se nikdy neměly dostat do nepovolaných rukou. Šifrování OpenPGP je možné integrovat přímo do poštovního klienta, nebo texty a data šifrovat ručně.

Jak funguje Caesarova šifra?

Princip Caesarovy šifry je založen na tom, že všechna písmena zprávy jsou během šifrování zaměněna za písmeno, které se abecedně nachází o pevně určený počet míst dále (tj. posun je pevně zvolen). Počet možných variant klíče této šifry je o jedna menší než počet písmen (znaků) v použité abecedě.
Jak zamknout externí disk?
K zabezpečení dat zas slouží integrovaný utilita šifrování disku Windows 10, případně můžete disk zašifrovat pomocí programu VeraCrypt nebo TrueCrypt. Stejně tak existují možnosti, jak zaheslovat přístup na disk, případně jak zaheslovat disk na PC potažmo jeho oddíly.

Jak odblokovat BitLocker?

Pokud se stav zobrazuje jako zablokovaný, bude jej třeba odblokovat prostřednictvím následujícího příkazu pomocí vašeho obnovovacího hesla: manage-bde -unlock c: -rp heslo pro obnovení číslic 48.

By Soulier

Similar articles

Co je to špendlík? :: Jak odstranit šifrování disku?
Užitečné odkazy