Domovská stránka > K > Která Přídavná Jména Píšeme S Velkým Počátečním Písmenem?

Která přídavná jména píšeme s velkým počátečním písmenem?

S velkým písmenem se píšou nejen samotná vlastní jména, ale také přídavná jména přivlastňovací od nich odvozená, tedy adjektiva utvořená podle vzoru otcův , matčin . Z praxe si můžeme uvést slova jako Petrův , Aniččin , Američanův , Pražanův , Lucemburkův a podobně.

Přečtěte si více

Související článek

Která synonymum?

Výraz se slovem co. Který klade otázku výběru jedince ze skupiny. O jakého člověka se jedná?

A jak se píší velká písmena?

S velkým písmenem se píšou např. Evropa, Asie, Afrika, Austrálie, Amerika; Čechy, Morava, Slezsko, Vestfálsko, Chodsko, Balkán, Pobaltí, Haná, Havaj –⁠ o psaní názvů států a správních oblastí viz Velká písmena –⁠ organizace (státy, správní oblasti, zastupitelské sbory, ministerstva, školy, divadla apod.).
Kde se píše velké písmeno?
S velkým písmenem píšeme: názvy států: Francie, Rakousko, Maďarsko, Lotyšsko, Lucembursko, Severní Karolína, Jižní Korea, Saúdská Arábie. názvy světadílů: Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika, Asie, Austrálie. názvy oblastí: Podyjí, Podkrkonoší, Orlickoústecko, Českobudějovicko, Šluknovsko, Pošumaví.

Lidé se také ptají, kdy se píše velke a malé písmeno?

Základní pravidlo zní: v prvním slovu názvu píšeme vždy velké počáteční písmeno, u dalších slov je pak rozhodující, zda se jedná o jména vlastní, nebo obecná. Pokud se jedná o jména vlastní, řídíme se základním pravidlem, že ve vlastních názvech píšeme vždy velké počáteční písmeno.
A jak se píše velké p?
Psací P a p není úplně snadní, i když na to nevypadá. Malé p je nejdříve jakoby 1 na kterou navazuje vlnka. Velké P také není úplně jednoduché vykroužit a udržet potřebný náklon. Stáhněte si list písanky s psacím P ve formátu obrázku.

Související článek

Která tiskárna je nejlepší?

Pro náročnou tiskárnu Epson EcoTank L850 existují testy a recenze. K dispozici je inkoustová tiskárna. Vítězem testu se stala nejlepší tiskárna. Oblíbená je tiskárna Xerox C230V DNI. K dispozici je laserová. Kvalitní tiskárna. M430f je podniková tiskárna HP LaserJet. K dispozici je laserová tiskárna.

Navíc, jak psát jména?

Ke jménům, která se považují za vlastní, a píšou se proto s velkým počátečním písmenem, patří: rodná (křestní) jména, příjmení, přídomky a přezdívky: Jan, Jana, Novák, Nováková, Karel IV. (Karel Čtvrtý), Anežka Česká, Kateřina Medicejská, Richard Lví srdce, Rožmberkové z Růže, Ladislav (zvaný) Pohrobek, Ivan M.
Jak se píše Plzeňák?
Brňan, Plzeňan, Londýňan. Podoby s příponou -ák jsou také spisovné, ale mají hovorový příznak (Plzeňák, Pražák, Hradečák). Od některých typů místních jmen se obyvatelské názvy netvoří, a proto musíme použít opisu (obyvatelé Mariánských Lázní, obyvatelé Nového Města nad Metují atd.).

Jak se píše husité?

Malé písmeno píšeme také u přídavných jmen odvozených od těchto označení (komunistický, protestanský, konzervativní, husitský) i označení těchto spolků a organizací (husitství, marxismus, hinduismus).
Lidé se také ptají, jak se píše velké písmeno na klávesnici?
Chceme-li napsat velké písmeno, musíme si pomoct klávesou „Shift". Při držení této klávesy a současném stisknutí klávesy s písmenem se dané písmeno napíše velké.

Někdo se také může ptát, jak se píše plzeňský kraj?

Dobrý den, spojení jižní Čechy (případně západní, severní či východní) nejsou oficiálními názvy nějakého konkrétního území, píšeme tedy malé počáteční písmeno. Jinak je tomu například o oficiálních názvů krajů jako Středočeský kraj, Plzeňská kraj apod.

By Guenzi

Similar articles

Jak se píše velké psací g? :: Jakou metodou jsou nejčastěji zasílána data od klienta na server např z webových formulářů?
Užitečné odkazy