Domovská stránka > C > Co Je To Kolizní Opatrovník?

Co je to kolizní opatrovník?

Kolizní opatrovník je jmenován příslušným soudem pouze pro dané řízení a jeho úkolem je zjištění poměrů dítěte a rodičů a vyjádření k tomu, jak by měly poměry dítěte být upraveny.

Přečtěte si více

Kdo je opatrovník dítěte?

Kdo? Opatrovníkem většinou bývá ustanoven sociální pracovník/pracovnice ze „sociálky", který/á je ale pověřený soudem, aby po dobu kdy probíhá řízení, chránil/a zájmy a hájil/a práva nezletilého dítěte.
Jak dlouho trvá soud o opatrovnictví?
Čekat v průměru rok a půl například na zvýšení výživného, péče o děti a podobně je opravdu velmi dlouho," sdělil Záhumenský. U nejrychlejšího soudu, Okresního soudu v Jindřichově Hradci, přitom opatrovnické řízení trvá průměrně jen 96 dnů. Pod průměrnou délku 100 dnů se pak dostal i Okresní soud v Kutné Hoře.

Kdy je člověk nesvéprávný?

Svéprávností, dříve způsobilostí k právním úkonům (nakládat s vlastními finančními prostředky, jednat s úřady, uzavírat smlouvy atd.), člověk nabývá s 18. rokem života, tedy se zletilostí. Neznamená to ovšem, že by nezletilý člověk byl zároveň nesvéprávný – není pouze plně svéprávný.
Někdo se také může ptát, jak se zbavit opatrovnictví?
Na rozdíl od dřívější způsobilosti k právním úkonům ji nelze ani člověka zcela zbavit. Je možné ji jen podle § 55–65 občanského zákoníku omezit, jestliže je to v jeho zájmu a pokud nepostačí mírnější opatření, zejména v případě trvalé duševní poruchy.

Lidé se také ptají, jak probíhá soud o opatrovnictví?

Soud přihlíží k vyjádření obou rodičů, vyjádření opatrovníka dítěte a může si vyžádat zprávy odborníků či ze školských zařízení. Soudce vždy zohledňuje nejlepší zájem dítěte a měl by zjistit také jeho přání (sám dítě potká nebo požádá sociálního pracovníka).
Když to vezmeme v úvahu, jak dlouho trvá řízení o omezení svéprávnosti?
Soudní řízení o zbavení (omezení) svéprávnosti trvá zhruba 12-16 měsíců. A samotné omezení posuzované osoby je zpravidla udělováno nanejvýš na tři roky.

A další otázka, co je opatrovnická ráda?

Činnost opatrovnické rady

Opatrovnická rada na svém pravidelném zasedání projedná zprávu opatrovníka o jeho činnosti v záležitostech opatrovance, vyjadřuje se k soupisu jmění opatrovance a k vyúčtování jeho správy i k vyúčtování případné odměny opatrovníka za správu jmění.
Kdo určuje kdo bude dítěti poručníkem?
(1) Není-li tu žádný z rodičů, který má a vůči svému dítěti vykonává rodičovskou odpovědnost v plném rozsahu, soud jmenuje dítěti poručníka. (2) Poručník má vůči dítěti zásadně všechny povinnosti a práva jako rodič, ale nemá k dítěti vyživovací povinnost.

Na co má nárok pěstoun?

Nárok na příspěvek při ukončení pěstounské péče má fyzická osoba, která byla ke dni dosažení zletilosti v pěstounské péči, a to ke dni zániku nároku této osoby na příspěvek na úhradu potřeb dítěte. Výše jednorázového příspěvku činí 25 000 Kč. Oprávněné osobě náleží příspěvek jen jednou.

By Millar Lorange

Jak se zapsat do Wikipedie? :: Kdo může být opatrovníkem?
Užitečné odkazy