Domovská stránka > K > Kdo Může Být Opatrovníkem?

Kdo může být opatrovníkem?

Opatrovníka má vždy člověk, jehož soud omezil ve svéprávnosti, ale mohou ho mít i jiní lidé, kteří se sami nemohou nebo nezvládnou postarat o své právní záležitosti. Soud opatrovníka ustanoví, pokud nestačí jiné opatření, například dohoda o nápomoci při rozhodování nebo zastoupení členem domácnosti.

Přečtěte si více

Související článek

Co se může a nemůže v těhotenství?

V těhotenství byste měla vždy jíst vejce natvrdo.

Lidé se také ptají, jak se stát opatrovníkem?

Návrh na ustanovení opatrovníka

Návrh se podává na okresní soud dle bydliště posuzované osoby. Návrh může podat rodinný příslušník, případně zdravotní ústav. V návrhu se identifikuje navrhovatel a opatrovanec, u něhož se současně popíší důvody, proč není schopen sám právně jednat a přiloží se patřičný důkaz – např.
Kdo může být opatrovníkem právnické osoby?
(1) Soud jmenuje opatrovníka právnické osobě, která to potřebuje, aby mohly být spravovány její záležitosti nebo aby mohla být hájena její práva. (2) Opatrovníkem právnické osoby může soud jmenovat jen osobu, která splňuje podmínky stanovené pro způsobilost být členem statutárního orgánu.

Kdo může být kolizním opatrovníkem?

1 zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí (dále jen „zákon o SPOD"). Při zákonném zastoupení dětí nemusí dojít ke střetu zájmů mezi rodiči a dětmi, ale postačí, že tento střet by mohl nastat. Zástupce dětí ustanovený soudem bývá běžně označován jako „kolizní opatrovník".
Jaké jsou povinností opatrovníka?
Hlavní úlohou opatrovníka je starat se o naplnění opatrovancových práv a chránit jeho zájmy. Opatrovník také dbá o zdravotní stav opatrovance. Aby mohl tyto úlohy dobře plnit, musí udržovat s opatrovancem vhodným způsobem a v potřebném rozsahu pravidelný kontakt a projevovat o opatrovance skutečný zájem.

Související článek

Na kolika zařízeních může být Netflix?

V závislosti na tarifu můžete streamovat na 1, 2 nebo 4 zařízeních současně. Tato možnost je dostupná pouze pro členy jedné domácnosti. Jedno přihlášení lze sdílet i mimo rodinu.

Když to vezmeme v úvahu, kdo jmenuje opatrovníka?

(1) Opatrovníka jmenuje soud; současně určí rozsah opatrovníkových práv a povinností. Osoba, které byl opatrovník jmenován, se na dobu trvání opatrovnictví stává opatrovancem.
Jak vyřídit opatrovnictví?
Návrh se podává na okresní soud dle bydliště posuzované osoby. Návrh může podat rodinný příslušník, ale také zdravotní ústav. K podání návrhu soudu je vhodné přidat lékařskou zprávu, ve které je zhodnocen zdravotní stav posuzované osoby. Soud má právo si lékařskou zprávu vyžádat.

Kdo se může stát poručníkem?

Poručníkem může být pouze plně svéprávná osoba, která způsobem svého života zaručuje, že je schopna danou funkci vykonávat řádně a v zájmu dítěte. Může jít i o dvě osoby, zpravidla manžele. Poručenství je již dobrovolné; odmítne-li daná osoba jmenování, jmenuje soud jinou vhodnou osobu.
Lidé se také ptají, kolik může být opatrovníků?
Obecně platí, že osoba může mít pouze jednoho opatrovníka. Důvodem je snaha o předejití zbytečným komplikacím. Výjimkou je správa jmění opatrovance, kterou může v případě potřeby – např. s ohledem na rozsah spravovaného jmění – vykonávat více opatrovníků (§ 464 odst.

Lidé se také ptají, kdo může být zákonný zástupce?

Zákonným zástupcem dítěte je rodič /oba rodiče/, nebo poručník. Právo i povinnost rodičů zastupovat dítě, které nemá způsobilost k právnímu jednání, vychází z jejich rodičovské odpovědnosti. Rodiče zastupují dítě společně, ale svá práva a povinnosti plynoucí z rodičovské odpovědnosti vykonává každý z nich samostatně.

By McCallum Sinta

Similar articles

Co je to kolizní opatrovník? :: Jak zrušit odposlech mobilu?
Užitečné odkazy