Domovská stránka > C > Co Je To Vlnění?

Co je to vlnění?

Jako vlnění se označuje šíření určitého rozruchu, zpravidla kmitů, prostorem.

Přečtěte si více

Související článek

Jaký rozsah má rádiové vlnění?

Podle vlnové délky se rádiové vlny dělí na dlouhé, střední, krátké a velmi krátké. Zdrojem je elektronický oscilátor. Rádiové záření se používá při přenosu signálů.

Jak zavisi vlnová délka na frekvenci vlnění?

Proto se používá zjednodušený vzorec: λ = 300 / f. frekvence v [GHz] a vlnová délka vychází v milimetrech [mm].
Jak vypočítat Lambdu?
Vlnová délka je vzdálenost, jež urazí vlna za periodu (jeden kmit). V podstatě se jedná o vzdálenost dvou bodů, které kmitají ve fázi.
...
Výpočet
  1. λ = vlnová délka.
  2. c = rychlost světla.
  3. f = frekvence.

Co je vlnová délka světla?

Světlo je viditelná část elektromagnetického záření. Jeho frekvence je zhruba od 3,9×1014 Hz do 7,9×1014 Hz, čemuž ve vakuu odpovídají vlnové délky z intervalu 390–760 nm. Vlnové délky viditelného světla leží mezi vlnovými délkami ultrafialového záření a infračerveného záření.
Co je příčinou vlnění?
Mechanické vlnění vzniká v látkách všech skupenstvích a jeho příčinou je existence vazebných sil mezi částicemi látky - kmitání jedné částice se vzájemnými vazbami přenáší na částice další. Současně se na částice přenáší energie kmitavého pohybu. Takové prostředí se nazývá pružné prostředí.

Související článek

Jak vypočítat frekvenci vlnění?

Kde je vlnová délka, f je frekvence a v je rychlost.

Co je podstatou vlnění?

Mechanické vlnění je děj, při němž se kmitání částic šíří látkovým prostředím. Mechanické vlnění se šíří látkami všech skupenství pomocí sil působících mezi částicemi.
Jak se šíří vlnění?
Zvuk je mechanické vlnění látkového prostředí, šíří se tedy v plynech, kapalinách i pevných látkách (ve vakuu se zvuk nešíří). Zdroje zvuku jsou tělesa, ve kterých vzniká chvění, které se přenáší na okolní prostředí a v něm se dále šíří jako postupná vlna mechanického vlnění.

Navíc, jak se počítá rychlost vlnění?

v = λ . f kde λ je vlnová délka (m), f je frekvence (Hz), v je rychlost (m/s).
A další otázka, Čím je vlnová délka větší tím je frekvence?
Vlnová délka je nepřímo úměrná frekvenci, takže čím větší vlnová délka, tím menší je to nejmenší kvantum, které se může předávat.

Někdo se také může ptát, jak se změní vlnová délka světla při přechodu ze vzduchu do vody?

Jelikož frekvence je vlastnost zdroje záření, nelze ji ovlivnit změnou prostředí. Se změnou prostředí se změní rychlost šíření a vlnová délka světla.

By Norris

Similar articles

Jak poznat spatnou Lambdu? :: Co to je veličina?
Užitečné odkazy