Domovská stránka > K > Koho Postihuje Roztroušená Skleróza?

Koho postihuje roztroušená skleróza?

Roztroušená skleróza postihuje především mladé lidi a vyskytuje se převážně v mírném pásmu severní polokoule. V Česku se onemocnění týká 170 až 200 nemocných na 100 000 obyvatel, což představuje 17 až 20 tisíc pacientů.

Přečtěte si více

Související článek

Jak se projevuje roztroušená skleróza?

Multipleskleróza způsobuje bolest oka, sníženou schopnost rozlišovat barvy a rozmazané vidění. Běžné denní fungování může být obtížné kvůli chronické únavě nebo slabosti. Porucha hybnosti je slabost nebo snížená citlivost končetiny nebo končetin na jedné straně těla.

Jak se pozná ALS?

Diagnózu ALS usuzujeme z klinického průběhu a po vyloučení jiných onemocnění s podobným klinickým obrazem. Stěžejním vyšetřením je elektromyografie (EMG), vyšetření nervů a svalů. Dále pacient v závislosti na klinickém obrazu může podstoupit CT nebo MRI vyšetření mozku, MRI míchy a laboratorní vyšetření krve a moči.
Co to je Ataka?
Ataka (pl. ataky, z franc. attaque) znamená původně útok, jako metafora také záchvat.

Jak se léčí Ataka?

Léky na panickou ataku zahrnují antidepresiva, benzodiazepiny či antipsychotika. O jejich užívání je ovšem vždy nutné poradit se s ošetřujícím lékařem. V psychoterapii se uplatňuje především kognitivně behaviorální terapie či hypnoterapie.
Jak dlouho trvá ataka roztroušené sklerózy?
Vzplanutí projevů roztroušené sklerózy se označuje pojmem exacerbace, relaps či ataka. Jedná se o projev poškození nervového systému, který typicky trvá déle než 24 hodin.

Související článek

Kdo z koho s nebo z?

Druhý případ se používá ve spojení s prvním případem. Kdo z koho?

Co to je skleróza?

Skleróza (z řeckého σκλήρωσις / sklérósis – tvrdnutí) je označení nemocí charakterizovaných tuhnutím některé tkáně. Zároveň jde o laické označení pro poruchy paměti (jako příznak poškození funkcí mozku způsobeného arteriosklerózou).
Kolik lidí má roztroušenou sklerózu?
Roztroušenou sklerózou má v Česku odhadem 22 000 lidí, a jejich počet pozvolna stoupá, každoročně přibližně o 700. Nemoc většinou propuká brzy, kolem 31. roku věku.

Můžete se také zeptat, jak rychle postupuje als?

U některých postupuje velmi pomalu, u jiných naopak rychleji. Dosavadní rychlost vývoje nových příznaků nám může napovědět, avšak i rychlost progrese se může v průběhu onemocnění změnit. Průměrná délka přežití po stanovení diagnózy je dva roky až pět let.
Jak vyléčit ALS?
Protože na ni prostě neexistuje žádný lék. Cílem české organizace ALSA, která pacientům s ALS pomáhá, mimo jiné je, aby se o této nemoci co nejvíce vědělo. I lidé, kteří se o této své terminální diagnóze dověděli, chtějí totiž až do konce zůstat lidmi. První příznaky nemusí být nijak rozpoznatelné.

Na jakou nemoc zemřel Gross?

Na pondělí 21. června připadá světový den amyotrofické laterální sklerózy (ALS). Nemoc, na kterou zemřel například expremiér Stanislav Gross nebo fyzik Stephen Hawking, lékaři v Česku ročně diagnostikují dvěma stovkám lidí.

By Capps Daloisio

Similar articles

Co je to TN panel? :: Co způsobuje roztroušenou sklerózu?
Užitečné odkazy