Domovská stránka > C > Co Je To Komprese Zvuku?

Co je to komprese zvuku?

Komprese dynamiky zvukového signálu je proces používaný v audiotechnice ke zmenšení dynamického rozsahu zpracovávaného signálu. Provádí se kompresorem dynamiky, který může být jak hardwarový (analogový, digitální, nebo kombinace obého) nebo softwarový (plugin v digitálním systému, ve kterém je signál zpracováván).

Přečtěte si více

Související článek

Jak souvisí nastavení komprese s kvalitou zvuku a velikosti výsledného souborů?

Kvalita zvuku komprimovaných stop závisí na použitém kompresním formátu a zvoleném datovém toku. Čím vyšší je datový tok, tím větší bude soubor, ale tím kvalitnější bude nahrávka, protože metoda komprese nemusí vyhazovat tolik dat.

Co je formát MP3?

Formát MP3 je určen k nahrávání a poslechu hudby (zvuku). Formát MP3 je pouze jedním z řady MPEG (Motion Picture Experts Group) formátů. Původně byl formát MPEG používán pro vysokou kompresi videa a už málo kdo ví, že byl a je používán také k vysoké a velmi kvalitní kompresi zvuku.
Pokud jde o toto, co znamená zkratka mp3?
Význam: Music Protocol 3 - Způsob uložení zvukových souborů. Výsledný formát má malou velikost při relativně vysoké kvalitě. Tento formát je založen na ztrátové kompresi a využívá algoritmus ze skupiny MPEG (Motion Picture Experts Group).

A další otázka, jak souvisí nastavení komprese s kvalitou zvuku a velikosti výsledného souborů?

Kvalita zvuku komprimovaných skladeb je samozřejmě závislá na použitém formátu komprese a zvoleném datovém toku. V tomto směru vždy platí, že čím vyšší datový tok si zvolíme, tím bude výsledný soubor větší, ale především výsledná nahrávka kvalitnější, jelikož kompresní algoritmus nemusí „zahodit" tolik dat.
Jak probíhá komprese zvuku a videí?
Obecně se jedná o snahu zmenšit velikost datových souborů, což je výhodné pro jejich archivaci nebo pro přenos přes síť s omezenou rychlostí (snížení doby nutné pro přenos). Komprese se provádí vždy v určitém kompresním poměru vyjádřeném poměrem délky komprimovaných a původních dat.

Související článek

Co to je ztrátová komprese?

Způsob ukládání dat v počítačích se nazývá ztrátová komprese. Ke snížení objemu dat se používá speciální metoda. Z vytvořených dat již nelze rekonstruovat některé méně důležité informace.

Jak funguje kompresor zvuk?

Kompresor (compressor) je zvukový procesor, který zmenšuje rozdíly mezi nejslabším a nejsilnějším signálem zvukové stopy. Lidsky řečeno, pomůže vám vyrovnat nahrávku tak, aby zněla ve všech částech přibližně stejně hlasitě.
A co je to sidechain?
Sidechain (sidechain komprese) je technika, při které se manipuluje s hlasitostí zvuku pomocí jiného.

Jak funguje komprese dat?

Komprese dat (také komprimace dat) je zpracování počítačových dat s cílem zmenšit jejich objem (jednotka bajt) při současném zachování informací v datech obsažených. Úkolem komprese dat je zmenšit datový tok při jejich přenosu nebo zmenšit potřebu zdrojů při ukládání informací.
Kdy vznikla MP3?
První verze standardu MP3 byla publikována v roce 1993 pod názvem MPEG-1 Audio Layer III. Vylepšená verze kodeku označená MPEG-2 Audio Layer III byla veřejnosti představena v roce 1995.

A další otázka, co to znamená flac?

FLAC (Free Lossless Audio Codec) je otevřený, zvukový, bezztrátový kodek. Používá lineární predikci pro konverzi zvukových vzorků do série malých čísel (tzv. reziduálů), která jsou efektivně uložena pomocí Golomb-Riceova kódování. Používá také RLE, které se ale reálně uplatní pouze u 8bitového rozlišení.

By Leander Ketterl

Similar articles

Co je komprimační program? :: Jak dělíme fotoaparáty?
Užitečné odkazy