Domovská stránka > C > Co Je To Tiráž Knihy?

Co je to tiráž knihy?

Tiráž (z francouzštiny tirage, což znamená náklad) je soupis údajů, obsahující technické a vydavatelské informace a uvedený v periodické i neperiodické tiskovině (noviny, časopis, kniha).

Přečtěte si více

Související článek

Kolik stojí e-knihy?

E-kniha se prodává za 139 korun. DPH činí 21 procent z celkové částky. Legislativa v České republice nepovažuje e-knihu za knihu, a proto se podle nakladatele zdaňuje základní sazbou.

Lidé se také ptají, co je titulní strana knihy?

title page, fr. page de titre, něm. Titelseite) lícová část titulního listu s informačním a estetickým potenciálem textových, dekorativních a ilustračních složek, jejíž výběr a grafické uspořádání podstatně přispěly k emancipaci tištěné knihy.
Co je struktura knihy?
Struktura knihy (členění) Navržená struktura knihy. Její členění na části, kapitoly a sekce s případným obsahem sekcí.

Co je to kapitálek?

Kapitálky jsou vyznačovací řez písma latinky, u kterého mají písmena tvar verzálek (velkých písmen), avšak velikost běžných malých písmen, minuskulí.
Pokud jde o toto, co je to rejstřík v knize?
prvek rámcových částí knih sloužící stejně jako obsah k rychlejší a snadnější orientaci v textu. Nazýval se „Index operis", „Pravidlo", „Register", „Syllabus rerum memorabilium", „Summa" nebo „Ukazatel". Rejstřík lze dnes využít jako velmi dobrou pomůcku pro sledování úplnosti knihy.

Související článek

Co je to členění knihy?

Struktura knihy je navržena. Existují části, kapitoly a oddíly s možným obsahem.

Jak se říká obrázkům v knize?

ilustrace (ta se pak někdy sama označuje jako frontispis), v odborných knihách se zde může uvádět grant, který vydání knihy umožnil, poděkování sponzorům apod.
Jak se nazývá poslední stránka v knize?
patitul – je list, který předchází hlavní titul a na kterém je uveden autor knihy a titul knihy. Oproti hlavnímu titulu je vysázen menším písmem. Důvod tohoto zdvojování titulního listu je v minulosti, kdy byly knihy ještě těžké a při častém používání se vytrhávaly z desek.

Jak má vypadat kniha?

Kniha je sešitý nebo slepený svazek list nebo skládaný arch papíru, kartonu, pergamenu nebo jiného materiálu, popsaný, potišt ný nebo prázdný s vazbou a opat ený p ebalem. Kniha je též literární práce nebo hlavní oddíl této práce. Kniha publikovaná v elektronické form se nazývá elektronická kniha nebo e-book.
A další otázka, co je to ořízka?
Ořízka je boční strana knihy tj. hrany listů knihy viditelné je-li kniha zavřená. Název je odvozen ze způsobu, jakým se ořízka vytváří: svázaný knižní blok je před vlepením do desek ze tří stran seříznut.

Jak se tvoří kniha?

Součásti knihy
  • Desky (obálka) Pevná, v případě měkké vazby měkká obálka knihy.
  • Přebal. List papíru, zpravidla laminovaný, který obaluje desky knihy.
  • Potah. Je součástí desek.
  • Hřbet knihy. Je nedílnou součástí desek.
  • Záložka.
  • Kapitálek.
  • Předsádka.
  • Knižní blok.

By Acherman

Similar articles

Co je kniha knih? :: Co je to QWERTZ klávesnice?
Užitečné odkazy