Domovská stránka > C > Co Je Beneficence?

Co je Beneficence?

princip beneficence (z lat. bene – dobře, facere – činit) → činit dobro, prospívat pacientovi, aktivně léčit; princip nonmaleficence (z lat.

Přečtěte si více

A další otázka, co je to lékařská etika?

Lékařská etika je nedílnou součástí medicíny a jejím cílem je, aby v praktickém lékařství byla odbornost rovnocenná s lidskostí. Zabývá se především jednáním lékaře vůči nemocnému.
Co je to aplikovaná etika?
Aplikovaná etika je disciplína praktické filozofie. Je zaměřena na zkoumání morálky ve specifických podmínkách praxe. Hlavní otázka, kterou si aplikovaná etika klade, zní: „Co je optimální udělat v dané situaci?

Někdo se také může ptát, co to je etika?

Etika (z řeckého ethos – mrav), je filozofickou disciplínou která se zabývá zkoumáním mravní dimenze skutečnosti. Zkoumá mravně relevantní jednání a jeho normy Etika je jednou z disciplín praktické filozofie.
Jaký je rozdíl mezi etikou a morálkou?
Hodnotí činnost člověka z hlediska dobra a zla. Na rozdíl od morálky, která je blíže konkrétním pravidlům, se etika snaží najít společné a obecné základy, na nichž morálka stojí, popř. usiluje morálku zdůvodnit.

Někdo se také může ptát, co je to etický kodex?

Etický kodex, též kodex chování (anglicky code of conduct) je pravidlo nebo dokument, který upravuje obecné i konkrétní postupy v jednotlivých organizacích a profesích. Svůj etický kodex mají např. lékaři (Hippokratova přísaha), právníci, novináři a další profese.
Když to vezmeme v úvahu, kdo skládá hippokratovu přísahu?
Hippokratova přísaha byla v minulosti přísaha skládaná lékaři, která obsahovala základní etické principy jejich povolání. Je tradičně připisována Hippokratovi nebo některému z jeho žáků, ale její postoje mohly mít kořeny i v učení Pythagorejců.

Co je to Deontologie?

Deontologie nebo deontologická etika (z řec. to deon, vyžadované, povinné, povinnost) je směr normativní filosofické etiky, který soudí, že člověk se má rozhodovat a jednat podle pevných zásad povinnosti, v protikladu k utilitarismu a konsekvencialismu, který správnost a nesprávnost jednání odvozuje z jeho důsledků.
Co to je mrav?
Mrav, morálka a etika

Slovo mrav je pak odvozeno od staročeského nrav, označujícího to, co se líbí nebo co je vhodné. Jeho princip nebo „maximu" lze vyjádřit zásadou „dělej to, co se u nás dělá, a vyhýbej se tomu, co se nedělá".

Navíc, co jsou to etické normy?

Normativní etika je součást etiky zkoumající obecné zásady, principy a normy morálního jednání. Od vzniku etiky jako disciplíny je nositelem její praktické intence a tvoří její vlastní jádro. Normativní etika zjednodušeně hledá odpovědi na to, zda je nějaké jednání morálně správné či nikoli.

By Berna Boeckmann

Co je předmětem studia etiky? :: Co umí umělá inteligence?
Užitečné odkazy