Domovská stránka > J > Jak Vypočítat Exponent?

Jak vypočítat exponent?

Jednoduchá exponenciální rovnice

Pokud chceme vyřešit exponenciální rovnici, je velice výhodné, můžeme-li rovnici upravit na tvar a f ( x ) = b g ( x ) , kde a = b. Je totiž zjevné, že pokud máme stejné základy, budou se mocniny rovnat v případě, že jsou i stejné exponenty. Počítáme již tedy pouze rovnici f(x) = g(x).

Přečtěte si více

Související článek

Jak vypočítat ka z pKa?

Záporný logaritmus Ka se nazývá pKa. Záporný logaritmus bychom použili, kdybychom chtěli pKa pro metanol. Na minus šestnáctou.

A jak zjistit mocninu?

Mocnina je násobení stejných čísel (x.x = x2 , x.x.x = x3 atd.). Odmocnina je proces přesně opačný. Máme výsledek, tedy x2 nebo x3 a vyšší řády, my k nim hledáme ona základní „x", ze kterých vznikl výsledek vzájemným násobením.
Lidé se také ptají, jak umocnit mocninu?
Umocňování odmocniny

Odmocninu n√a z nezáporného čísla a umocníme tak, že umocníme její základ a a získanou mocninu am odmocníme.

Následně, jak se umocňuje na kalkulačce?

Po výpočet mocnin kalkulačka nabízí speciální tlačítko (většinou x nebo yx), takže stačí jen zadat číslo, stisknout tlačítko pro mocninu a poté zadat číslo, které umocňujeme. Pro odmocniny kalkulačka většinou využívá tlačítko x a postup výpočtu je stejný jako u mocnin.
Pokud jde o toto, jak na exponenciální rovnice?
Exponenciální rovnice lze řešit různými způsoby. Nejjednoduší je řešení rovnice se stejnými základy. Pokud se nám podaří rovnici převést na tvar a f ( x ) = a g ( x ) a^{f(x)} = a^{g(x)} af(x)=ag(x), můžeme se zbavit exponenciální funkce a řešit f ( x ) = g ( x ) f(x) = g(x) f(x)=g(x).

Související článek

Jak vypočítat jemnost displeje?

Výpočet je jednoduchý, stačí vynásobit každou část rozlišení sama sebou, tyto hodnoty sečíst a výsledek odečíst. Výsledek se vydělí velikostí displeje v palcích a podle konvence se zaokrouhlí nahoru.

Jak se počítají exponenciální funkce?

Pokud násobíme čísla, která jsou menší než jedna, dostaneme vždy číslo menší. Naopak, pokud je a>1, pak bude výsledkem násobení číslo větší. Pokud máme exponenciální funkci f(x) = 3x, dostáváme pro hodnoty dva, tři čtyři výsledky: f(2) = 32 = 3 · 3 = 9. Pro trojku: f(3) = 33 = 3 · 3 · 3 = 27.
Někdo se také může ptát, jak odmocňovat?
Pokud vynásobíte odmocninu čísla a s odmocninou čísla a, pak dostanete číslo a. Takže pro číslo 9 by odmocnina byla rovná 3, protože platí 3 · 3 = 9. Je to jen jiný zápis předchozího násobení, a sice pomocí mocniny. Podstatným faktem je, že tato rovnice platí jen pro ta x, která jsou z definičního oboru odmocniny.

Jak zjistit odmocniny?

Odmocněte činitele.

Vlastností odmocniny je to, že pro jakákoliv dvě čísla a a b platí, že Sqrt(a × b) = Sqrt(a) × Sqrt(b). Díky této vlastnosti můžeme nyní použít odmocniny z jednotlivých činitelů a vynásobit je mezi sebou, abychom dostali výsledek. V našem příkladu vezmeme odmocniny čísel 25 a 16.
Jak se zapisuje odmocnina?
Odmocniny. Chceme-li zjistit odmocninu z čísla, opět bychom mohli využít symbol ^, protože odmocnina je definovaná jako mocnina na převrácenou hodnotu. Např. třetí odmocnina z pěti je pět na jednu třetinu.

Když to vezmeme v úvahu, jak se značí mocnina?

Pakliže chcete na svém počítači zapsat do nějakého dokumentu, či textového pole matematickou operaci „na druhou", jinak také druhou mocninu, máte dvě alternativy. Tou první je vložit přímo do horního indexu mocněného čísla klasicky číslo 2, což vypadá třeba takto 3².

By Wrennie Sperle

Similar articles

Jak se umocnuje zavorka? :: Co to je vlnová délka?
Užitečné odkazy