Domovská stránka > C > Co Je To Soupis Pozůstalosti?

Co je to soupis pozůstalosti?

Soupis pozůstalosti je seznam, který vyhotovuje soud (resp. notář jako soudní komisař) v pozůstalostním řízení po konkrétním zůstaviteli na základě jeho zjištění o zůstavitelově majetku a jeho dluzích. Soupis se provádí při jednání a je obsažen v protokolu o jednání.

Přečtěte si více

Související článek

Co musí obsahovat inventurní soupis?

Inventurní soupis musí obsahovat tyto náležitosti: podpis inventarizovaného majetku nebo závazku, identifikaci množství osoby odpovědné za provedení inventury, způsob zjištění skutečného stavu a ukončení inventury.

Jak zjistit Pozustalost?

Ke zjištění pozůstalostního jmění v takovém případě sloužilo místopřísežné seznání pozůstalostního jmění, které podával dědic. V tomto seznání jmění dědic uvedl vše, co podle něj tvoří pozůstalost, i jakou to má cenu. Své přiznání stvrdil svým podpisem, a soud už následně nezkoumal jeho správnost a úplnost.
A další otázka, jak probíhá dědictví?
Jakmile si notář udělá kompletní představu o seznamu dědiců a rozsahu majetku a pohledávek, které jsou součástí dědictví, nařídí konečné jednání – obvykle se koná přibližně tři až čtyři měsíce po předběžném šetření. Na toto jednání už notář předvolá všechny, kteří připadají v úvahu jako dědici.

Kdy se ozve notář po úmrtí?

První věc, kterou notář udělá, je, že předvolá osobu, která je seznámená s rodinnými a majetkovými poměry zemřelého (obvykle jde o člověka, který zařizoval pohřeb) na takzvané předběžné šetření. Většinou to bývá zhruba měsíc po úmrtí.
Můžete se také zeptat, co je to zcizení dědictví?
Dědic může po smrti zůstavitele své dědické právo zcizit, tj. úplatně či bezúplatně převést na jinou osobu. Nabyvatel tímto vstupuje do práv a povinností náležejících k pozůstalosti. Smlouva o zcizení dědictví vyžaduje formu veřejné listiny – notářského zápisu.

Kdo je neopomenutelný dědic?

(1) Nepominutelnými dědici jsou děti zůstavitele a nedědí-li, pak jsou jimi jejich potomci. (2) Je-li nepominutelný dědic nezletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí tři čtvrtiny jeho zákonného dědického podílu.
Jak se dozvedet o dědictví?
Zajímavostí pak je, že dědické řízení musí proběhnout i když po sobě zůstavitel nic nezanechal. Po smrti člověka musí být vydán úmrtní list. Ten potvrzuje úmrtí člověka a je vydáván matričním úřadem podle bydliště zemřelé osoby. Následně informuje matrika příslušný soud, který pověří notáře k vedení dědického řízení.

Následně, jak zjistit zda existuje závěť?

V prvním případě notář mít závěť u sebe nebude. V ostatních případech bude mít závěť u sebe a vy to můžete zjistit u Notářské komory bezplatně. Budete však muset prokázat právní zájem – tedy např. že předpokládáte, že Vás zůstavitel označil v závěti jako svého dědice.
Který úřad rozhoduje o pozůstalosti?
Příslušný je okresní soud dle posledního místa bydliště zůstavitele. Kdo se ve skutečnosti stal dědicem, je zřejmé teprve po provedení dědického řízení, když soud vydá usnesení o dědictví, ve kterém se určuje, kdo a co z dědictví nabyl.

Můžete se také zeptat, jak dlouho trvá vyřízení pozůstalosti?

Pakliže ovšem nejsou s to se dohodnout, vydá notář usnesení, podle něhož bude dědictví rozděleno na základě zákonných podílů jednotlivých dědiců. Tím je celý proces ukončen. Celé dědické řízení obvykle trvá čtyři měsíce, ovšem výjimečně se může protáhnout klidně i na jeden rok.

By Eberle

Jak resit dědictví? :: Jak se zapisuje zbytek?
Užitečné odkazy