Domovská stránka > J > Jak Dlouho Je Dovolená?

Jak dlouho je dovolená?

Délka dovolené dle § 213 za kalendářní rok činí nejméně 4 týdny. Avšak jsou i výjimky například u zaměstnanců zaměstnavatelů vyjmenovaných v § 109 odst. 3 zákoníku práce (státní podniky, obce, kraje, rozpočtové a příspěvkové organizace atd.)

Přečtěte si více

Související článek

Jak dlouho bude podpora iPhone 7?

Možnost stáhnout nejnovější aktualizační balíček stále nabízí pět let starý Apple iPhone 7.

Kdo určuje nástup na dovolenou?

Určení čerpání dovolené je rozhodnutí, kterým zaměstnavatel konkrétnímu zaměstnanci stanoví, že dovolenou čerpá v určitém termínu. Dle § 217 odst. 1 ZP je zaměstnavatel povinen určenou dobu čerpání dovolené zaměstnanci písemně oznámit alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.
A kdy může zaměstnavatel určit dovolenou?
Zaměstnavatel může určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru.

Jaká je délka dovolené na zotavenou?

Délka dovolené na zotavenou se v různých zemích liší. V Evropě to bývá nejčastěji v délce mezi 4 až 6 týdny ročně. Obvykle je stanoven i způsob, jakým se dovolená na zotavenou čerpá. V Česku je základní výměra dovolené čtyři týdny.
Můžete se také zeptat, jakou část dovolené může zaměstnavatel nařídit?
Ze zákona však může nařízená celozávodní dovolená trvat maximálně dva týdny v kuse, u uměleckých souborů nejdéle čtyři týdny. A ještě něco: pokud chce zaměstnavatel vyhlásit celozávodní volno, potřebuje souhlas odborů.

Související článek

Jak dlouho vydrží data?

Důležitá data jsou obvykle uložena na pevných discích. Jejich životnost se pohybuje kolem deseti let.

Kdy může zaměstnavatel odmítnout dovolenou?

Zaměstnavatel může dovolenou zrušit nebo z ní pracovníka odvolat v případě, kdy volno zaměstnanci schválil. Nemůže však takto činit bezdůvodně, mělo by se jednat o zcela výjimečné situace, které jsou opodstatněné.
Kdy má zaměstnanec nárok na dovolenou?
Kdo má nárok na dovolenou? Nárok na dovolenou má zaměstnanec, který u jednoho zaměstnavatele odpracoval alespoň 60 dní v kalendářním roce. Muselo se navíc jednat o nepřetržitý pracovní výkon u jednoho zaměstnavatele, u něhož chtěl dovolenou čerpat.

Co se stane pokud zaměstnavatel odvolá svého zaměstnance z dovolené?

Nárok na náhradu při odvolání z dovolené

Z přerušení nebo odvolání dovolené však plynou také nároky na proplacení nákladů. Většinou se jedná o storno poplatky, proplacení nevyužitého ubytování, cestovní náklady nutné pro návrat z dovolené (nová letenka, benzín) a poměrná část ceny zájezdu za nevyužitou dobu.
Kdy vzniká nárok na dovolenou 2022?
Kdy vzniká nárok na poměrnou část dovolené za rok 2022? Nárok na dovolenou za odpracovanou dobu, vzniká po odpracování alespoň 4 týdnů. Tj. pokud by někdo pracoval jen v lednu 2022 a odpracoval 4 týdny, tak mu vznikne nárok na 4/52 dovolené.

Navíc, kdy se krátí dovolená 2021?

Není možné krátit zaměstnanci dovolenou v situaci, kdy nezameškal při součtu absencí ani jednu celou svou směnu. – Zákoník práce v ust. § 223 odst. 1 říká, že „zaměstnavatel může dovolenou krátit jen za neomluveně zameškanou směnu, a to o počet neomluveně zameškaných hodin".

By Githens

Similar articles

Jak si vytvořit vlastní mapu? :: Jak dlouho dopředu je nutné hlásit dovolenou?
Užitečné odkazy