Domovská stránka > J > Jak Dlouho Dopředu Je Nutné Hlásit Dovolenou?

Jak dlouho dopředu je nutné hlásit dovolenou?

Datum čerpání je zaměstnanec povinen zaměstnavateli povinen písemně sdělit alespoň 14 dní předem. Na kratší době se opět mohou zaměstnavatel a zaměstnanec dohodnout.

Přečtěte si více

Související článek

Jak dlouho bude podpora iPhone 7?

Možnost stáhnout nejnovější aktualizační balíček stále nabízí pět let starý Apple iPhone 7.

Jak si říct o dovolenou?

V praxi většinou po dohodě se zaměstnancem, ale dohodnout se s ním nemusí. Pak mu ale termín dovolené musí sdělit nejméně 14 dní dopředu. Není tedy možné, abyste z úst šéfa slyšeli, že od zítřka máte týden volna. Zaměstnavatel by měl také přihlédnout „k oprávněným zájmům zaměstnance".
Jak dopředu žádat o dovolenou?
Papíry řešte předem

"Čerpání dovolené musí být oznámeno písemně alespoň 14 dní před nástupem na dovolenou, pokud se zaměstnavatel nedohodne se zaměstnancem na kratší době oznámení," říká Klára Valentová z advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners.

Když to vezmeme v úvahu, jak určuje zaměstnavatel dovolenou?

Mnoho lidí má představu, že dovolenou lze čerpat jen na základě jednostranného oznámení zaměstnance. Tak to ale není. Čerpání dovolené totiž určuje zaměstnavatel a je to právě on, kdo případnou žádost zaměstnance schvaluje.
Následně, jak funguje čerpání dovolené?
Nová pravidla výpočtu dovolených mají být spravedlivější. Dovolenou budou nově zaměstnanci čerpat v hodinách, už ne po dnech. Takže místo zákonem stanovených minimálně čtyř týdnů dovolené u hlavního poměru budou mít nárok na 160 hodin dovolené. Vezme-li si zaměstnanec den volna, odečte se mu osm hodin.

Související článek

Jak dlouho vydrží data?

Důležitá data jsou obvykle uložena na pevných discích. Jejich životnost se pohybuje kolem deseti let.

Kdy je možné nařídit dovolenou?

Podle ustanovení § 217 odst. 4 totiž platí, že pokud na straně zaměstnance přetrvávají překážky v práci, zaměstnavatel v takové době nemůže dovolenou nařídit. Zaměstnavatel je podle § 217 odst. 1 povinen určenou dobu zaměstnanci oznámit písemně alespoň 14 dní předem, pokud se se zaměstnancem nedohodne na kratší době.
Jak dlouho dopředu může zaměstnavatel zrušit dovolenou?
Zaměstnavatel může zaměstnanci dovolenou zrušit. A to i třeba den před odjezdem nebo přímo v tento den, nebo jej z dovolené může také dokonce odvolat. Musí ale zaměstnanci nahradit náklady, které mu tím bez jeho zavinění vznikly.

Následně, kdy se krátí nárok na dovolenou?

Zaměstnavatel má právo krátit zaměstnanci dovolenou pouze v případě, že zaměstnanec zameškal celou směnu (např. 8 pracovních hodin) nebo kupř. dvakrát její polovinu (dvakrát 4 pracovní hodiny).
Následně, jak se zeptat na dovolenou?
Jak zjistit, kolik mi zbývá dovolené? Nejjednodušší je prostě se zeptat, pokud vám schvaluje dovolenou nadřízený, tak by měl mít určitě přehled o tom, kolik dovolené si budou jeho podřízení vybírat. Pokud to váš nadřízený neví, tak dovolenou určitě mají spočítanou v účtarně, zeptejte se tam.

Jak se vybírá dovolená?

Nová pravidla počítají s tím, že rozsah dovolené se počítá v hodinách a je odvislý od týdenní pracovní doby zaměstnance, která se násobí výměrou dovolené v týdnech. Pokud má váš pracovní týden 40 hodin, máte v případě nároku na čtyřtýdenní dovolenou možnost čerpat volno v délce 160 hodin (40x4).

By Bartel

Similar articles

Jak dlouho je dovolená? :: Jak synchronizovat mobil s notebookem?
Užitečné odkazy