Domovská stránka > C > Co Je To Font?

Co je to font?

Pojem font se využívá především v typografii, kde je definován jako kompletní sada znaků abecedy jedné velikosti a jednotného stylu. Slovo font se dnes pojí především s použitím jednotlivých stylů písma ve výpočetní technice.

Přečtěte si více

Související článek

Co je to font písma?

Termín "písmo" označuje kompletní sadu abecedních znaků jedné velikosti a stylu. Se slovem písmo je dnes spojováno používání určitých stylů písma v počítačích.

Jak zjistit velikost písma?

Další důležitou funkcí dokumentu je velikost písma. Velikost písma je udávána v bodech. Nejsou to centimetry, milimetry, palce nebo jiné jednotky. Jeden bod měří cca 0,3 mm, písmo o velikosti 3 bodů má tedy velikost asi 1mm a 12 bodové písmo asi 4mm.
Jak změnit velikost písma?
Změna velikosti písma
  1. Spusťte v zařízení aplikaci Nastavení .
  2. Klepněte na Displej.
  3. Klepněte na Rozšířená nastavení .
  4. Klepněte na Velikost písma.
  5. Pomocí posuvníku vyberte velikost písma.

Můžete se také zeptat, jak změnit velikost písma ve wordu?

Změna velikosti vybraného textu

Pokud chcete vybrat celý text wordového dokumentu, stiskněte kombinaci kláves Ctrl + A. Na kartě Domů klikněte na velikost písma v poli Velikost písma.
Jak změnit velikost písma v SMS?
Já to mám u Androidu 5.1 takto. Otevřu SMS, dlouze stisknu kostičku nalevo pod displayem a z otevřené nabídky vyberu nastavení. Dále klepnu na obecné→ velikost písma zprávy a tam jsou možnosti- použít systémovou velikost, malá, střední, velká a velmi velká. Klepnu na požadovanou a je hotovo.

Související článek

Jak vybrat správný font?

Typ, řez, velikost a energie písma musí odpovídat tématu článku. Autor článku o nejnovějším modelu iPhonu zvolí jiný styl písma než autor článku o módě v Paříži. Naopak nemusíte volit neobvyklá písma.

Jaký font použít na web?

Bezpečnými písmy jsou ta, která jsou univerzální pro všechny počítače, případně se zobrazí velmi podobně. Bez rizika se dají používat patková písma Times New Roman nebo Georgia, z bezpatkových pak třeba Arial, Verdana, Tahoma nebo Trebuchet MS. Problém nebudete mít ani s Courier New nebo Lucida Console.
Když to vezmeme v úvahu, co je to proporcionální písmo?
Neproporcionální písmo (anglicky monospaced font), také označované jako písmo s pevnou šířkou, je druh fontu, v němž mají všechny znaky stejnou šířku. Protikladem je písmo proporcionální, kde jsou jednotlivá písmena a mezery mezi nimi různě široké.

Co je to bezpatkové písmo?

Bezpatkové písmo (též sans-serif nebo jen sans) je typografické písmo neobsahující serify (patky). Pojem sans-serif pochází z angličtiny, kde vznikl použitím francouzské předložky sans [sã], „bez" a výrazu serif nejasného původu.
Někdo se také může ptát, jaký zvolit font pro životopis?
Stačí jednoduché písmo. Lidé si neuvědomují, že většina životopisů se dnes čte na počítači. Nedoporučuji proto písmo Times New Roman, tedy patkové písmo, které se na monitoru špatně čte. Lepší je používat fonty jako jsou Calibri nebo Verdana," radí Jana Bártíková.

Jaký je rozdíl mezi Patkovým a Bezpatkovým písmem?

Patková písma se standardně používají zejména v knižní sazbě (knihy, seminární, bakalářské, magisterské práce...). Díky patkám vedou oči lépe po řádku a jsou tak pro delší texty čitelnější. Bezpatkové – písmo, jež patky neobsahuje. Příkladem jsou například písma Arial, Tahoma a Verdana.

By Maria Boje

Similar articles

Jak si vytvorit nick? :: Jak vybrat správný font?
Užitečné odkazy