Domovská stránka > J > Jak Na Hypotézy?

Jak na hypotézy?

Hypotéza je tvrzením, měla by být tedy formulována jako věta oznamovací, ovšem nikoli jako výrok (například chlapci ve třídě dosahují v matematice dobrých výsledků) – hypotéza by měla vyjadřovat nějaké vztahy, následky či rozdíly, přičemž se musí jednat o souvislost mezi minimálně dvěma proměnnými.

Přečtěte si více

Související článek

Co jsou to pracovní hypotézy?

Základní požadavky a stanovená pravidla výzkumu diplomové a bakalářské práce představuje pracovní hypotéza.

A jak provést náhodný výběr?

Jednoduchý, náhodný výběr

Může se provádět formou „losování". Lze také zvolit systematický přístup, kde se respondentům přiřadí čísla a ze stanoveného vzorku respondentů se vybere každý n-tý respondent, případně se respondenti vyberou pomocí tabulek náhodných čísel.
Co znamená požadavek reprezentativnosti statistického vzorku?
Reprezentativnost vzorku souvisí s velikostí daného vzorku (čím více lidí z populace se zúčastní, tím větší pravděpodobnost máme, že bude dobře reprezentovat populaci). Nicméně vztah mezi velikostí a reprezentativitou není přímočarý. Více než velikost vzorku má vliv metoda výběru tohoto vzorku.

Následně, jak vybrat výzkumný vzorek?

Podrobněji se podíváme na obecně uznávané způsoby výběru vzorku:
  1. Prostý náhodný výběr.
  2. Systematický náhodný výběr.
  3. Stratifikovaný náhodný výběr.
  4. Vícestupňový shlukový výběr.
Když to vezmeme v úvahu, jak dlouho trvá kvalitativní výzkum?
Příprava výzkumu trvá cca 3 až 4 týdny, realizace pak další 2 týdny. Na vyhodnocení většinou potřebujeme další 2 týdny.

Pokud jde o toto, jak vyhodnotit kvalitativní výzkum?

K vyhodnocení dat se v rámci kvalitativního výzkumu nevyužívá statistických metod. Cílem kvalitativního výzkumu je pochopit zkoumaný jev. Bádání je přitom založeno na principu indukční analýzy, kdy budujete hypotézu (nebo dokonce teorii) na základě informací, které získáváte v průběhu výzkumu.
Kolik by měl mít dotazník respondentů?
Za optimum se považuje 100 respondentů, ale jsou výzkumy, kde postačí třeba i 30 respondentů nebo jiné, kde je třeba oslovit respondentů i 1 000.

Jak se vyhodnocují rozhovory?

6.2.2.

V celém procesu získávání dat metodou rozhovoru je důležitá důsledná příprava na setkání a rozhovor, vedení vlastního dotazování, přepis a reflexe rozhovoru, analýza dat a vypracování výzkumné zprávy.
Navíc, jak se přepisuje rozhovor?
Prepisy rozhovoru. Přepisy rozhovorů by měly být cca 3 strany A4 s následujícími parametry: velikost písma 12, 1,5 řádkování Times New Roman, všechny okraje 2,5 cm. Kromě řádkování jsou to standardní parametry, které implicitně nabízí Microsoft Word. To přibližně vyjde na 6 - 7 min.

Pokud jde o toto, jak vést narativní rozhovor?

a) vlastní narativní rozhovor

Dotazovaný je požádán aby vyprávěl o určitém období svého života nebo o konkrétní události, jak proběhla. Základní úlohou tazatele je vést dotazovaného tak, aby svou zkušenost vyprávěl jako konzistentní příběh zahrnující všechny relevantní události od začátku do konce.

By Laris

Jak se vratit na Android 11? :: Jak zpracovat kvantitativní výzkum?
Užitečné odkazy