Domovská stránka > C > Co To Jsou Potraviny?

Co to jsou potraviny?

Potravina. Podle evropské legislativy se potravinou rozumí jakákoli látka nebo výrobek, zpracované, částečně zpracované nebo nezpracované, které jsou určeny ke konzumaci člověkem nebo u nichž lze důvodně předpokládat, že je člověk bude konzumovat.

Přečtěte si více

Související článek

Jaké jsou databázové systémy?

Microsoft SQL server je jedním z příkladů RDBMS.

Co obsahuji potraviny?

Potraviny jsou nedílnou součástí výživy, lidský organismus je potřebuje k získání energie, růstu a obnově buněk tkání a orgánů. Energii dodávají prostřednictvím svého obsahu – bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů, minerálů, vlákniny a vody.
Jak se rozdělují potraviny?
Mezi potraviny živočišného původu zahrnujeme maso, masné výrobky a vejce, mléko a mléčné výrobky. Mezi potraviny rostlinného původu patří obiloviny, luštěniny, ovoce a zelenina. Skupina tuky a oleje zahrnuje jak živočišné (tuky), tak rostlinné produkty.

Jak dělíme živočišné potraviny?

Potraviny a potravinové suroviny živočišného původu dělíme na:
  • Maso a masné výrobky.
  • Ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich.
  • Mléko a mléčné výrobky.
  • Vejce a výrobky z nich.
  • Včelí med (bývá zařazován mezi suroviny rostlinného původu – sladidla)
Lidé se také ptají, co je to pochutiny?
Pochutiny jsou plodiny, které se pěstují pro obsahové látky mající stimulující účinky. Jejich nutriční hodnota je malá, mají však výrazný obsah sekundárních metabolitů (např. kofein, nikotin, flavonoidy).

Související článek

Co jsou nezbytné cookies?

Základní funkce webových stránek vyžaduje nezbytné soubory cookie. Bez těchto souborů cookie nelze provádět základní funkce webových stránek. Když se prokliknete k dalším položkám, můžete si zapamatovat položky v košíku.

Lidé se také ptají, co jsou zdravé potraviny?

Potraviny, které by měly být pravidelně součástí vašeho jídelníčku:
  • Dostatek zeleniny a ovoce,
  • mléčné výrobky,
  • proteiny - vejce, ryby, maso, luštěniny, fermentovaná sója,
  • luštěniny,
  • ořechy - para, mandle, kešu, vlašské
  • cereálie,
Které potraviny jsou bohaté na bílkoviny?
Seznam potravin a množství obsažených bílkovin
  • Řecký jogurt (23 g ve 230 g porci)
  • Cottage sýr (14 g ve 100 g porci)
  • Vejce (8 g ve 30 g porci)
  • Libové hovězí maso (23 g v 85 g porci)
  • Kuřecí prsa (24 g v 85 g porci)
  • Tuňák (25 g v 85 g porci)
  • Losos (23 v 85 g porci)
  • Fazole (20 ve 230 g porci)

A co má nejvyšší obsah bílkovin?

A je to ideální zdroj bílkovin.
  • Kuřecí a krůtí prsa – cca 23 g bílkovin/100 g.
  • Hovězí zadní a mleté hovězí – cca 15 g bílkovin/100 g.
  • Libové vepřové – cca 14 g bílkovin/100 g.
  • Sušené maso – 13 g bílkovin/30 g.
  • Tuňák – cca 24 g bílkovin/100 g.
  • Losos – 23 g bílkovin/100 g.
  • Platýs – 18 g bílkovin/100 g.
Jaké potraviny způsobují nadýmání?
Potraviny, které nadýmají
  • Luštěniny - silné nadýmání se projevuje především u lidí, kteří jedí luštěniny zřídka.
  • Nadýmavá zelenina jako je zelí, květák, brokolice.
  • Sladké ovoce: hroznové víno, švestky, apod.
  • Kynuté potraviny jako kynuté knedlíky, kynuté buchty.

Lidé se také ptají, co to je dělená strava?

Hlavním principem dělené stravy je rozdělení potravin do skupin, které se spolu mohou, nebo naopak nesmějí kombinovat. Základní a nejčastější dělení rozlišuje tři skupiny: bílkoviny, sacharidy a tzv. neutrální potraviny. Podle zásad dělené stravy by se nikdy neměly kombinovat bílkoviny a sacharidy.

By Paderna

Similar articles

Co je to alternativní stravování? :: Jaké organismy mají prokaryotické buňky?
Užitečné odkazy