Domovská stránka
> C
> Co To Jsou Potraviny?
Co to jsou potraviny?
Potravina. Podle evropské legislativy se potravinou rozumí jakákoli látka nebo výrobek, zpracované, částečně zpracované nebo nezpracované, které jsou určeny ke konzumaci člověkem nebo u nichž lze důvodně předpokládat, že je člověk bude konzumovat.
Co obsahuji potraviny?
Potraviny jsou nedílnou součástí výživy, lidský organismus je potřebuje k získání energie, růstu a obnově buněk tkání a orgánů. Energii dodávají prostřednictvím svého obsahu – bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů, minerálů, vlákniny a vody.
Jak se rozdělují potraviny? Mezi potraviny živočišného původu zahrnujeme maso, masné výrobky a vejce, mléko a mléčné výrobky. Mezi potraviny rostlinného původu patří obiloviny, luštěniny, ovoce a zelenina. Skupina tuky a oleje zahrnuje jak živočišné (tuky), tak rostlinné produkty.
Jak dělíme živočišné potraviny?
Potraviny a potravinové suroviny živočišného původu dělíme na:
- Maso a masné výrobky.
- Ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich.
- Mléko a mléčné výrobky.
- Vejce a výrobky z nich.
- Včelí med (bývá zařazován mezi suroviny rostlinného původu – sladidla)
Pochutiny jsou plodiny, které se pěstují pro obsahové látky mající stimulující účinky. Jejich nutriční hodnota je malá, mají však výrazný obsah sekundárních metabolitů (např. kofein, nikotin, flavonoidy).
Lidé se také ptají, co jsou zdravé potraviny?
Potraviny, které by měly být pravidelně součástí vašeho jídelníčku:
- Dostatek zeleniny a ovoce,
- mléčné výrobky,
- proteiny - vejce, ryby, maso, luštěniny, fermentovaná sója,
- luštěniny,
- ořechy - para, mandle, kešu, vlašské
- cereálie,
Seznam potravin a množství obsažených bílkovin
- Řecký jogurt (23 g ve 230 g porci)
- Cottage sýr (14 g ve 100 g porci)
- Vejce (8 g ve 30 g porci)
- Libové hovězí maso (23 g v 85 g porci)
- Kuřecí prsa (24 g v 85 g porci)
- Tuňák (25 g v 85 g porci)
- Losos (23 v 85 g porci)
- Fazole (20 ve 230 g porci)
A co má nejvyšší obsah bílkovin?
A je to ideální zdroj bílkovin.
- Kuřecí a krůtí prsa – cca 23 g bílkovin/100 g.
- Hovězí zadní a mleté hovězí – cca 15 g bílkovin/100 g.
- Libové vepřové – cca 14 g bílkovin/100 g.
- Sušené maso – 13 g bílkovin/30 g.
- Tuňák – cca 24 g bílkovin/100 g.
- Losos – 23 g bílkovin/100 g.
- Platýs – 18 g bílkovin/100 g.
Potraviny, které nadýmají
- Luštěniny - silné nadýmání se projevuje především u lidí, kteří jedí luštěniny zřídka.
- Nadýmavá zelenina jako je zelí, květák, brokolice.
- Sladké ovoce: hroznové víno, švestky, apod.
- Kynuté potraviny jako kynuté knedlíky, kynuté buchty.
Lidé se také ptají, co to je dělená strava?
Hlavním principem dělené stravy je rozdělení potravin do skupin, které se spolu mohou, nebo naopak nesmějí kombinovat. Základní a nejčastější dělení rozlišuje tři skupiny: bílkoviny, sacharidy a tzv. neutrální potraviny. Podle zásad dělené stravy by se nikdy neměly kombinovat bílkoviny a sacharidy.
Similar articles
- Jaké jsou verze Windows?
První verze systému Windows 1.0 se začala široce používat až ve Windows 95. Současné klientské verze systému Windows 8.1 jsou Windows 10 a Windows 11. Serverové verze jsou Windows Server 2008 a 2012.
- Co jsou sítě TN?
Síť se vyznačuje připojením neživých částí k uzemněnému bodu prostřednictvím ochranného vodiče PEN. V České republice se do roku 1995 používalo klasické provedení sítě TN. Pro ochranný vodič PE se v těchto sítích používá střední vodič sítě N.
- Jaká jsou v Office 365 sdílená cloudová úložiště?
V aplikaci Microsoft365 můžete snadno ukládat osobní a sdílené pracovní soubory, pracovat s nimi a přistupovat k nim ze všech zařízení. Úpravy v režimu offline se automaticky nahrají při dalším připojení.
- Jaké jsou antivirové programy?
Antivirové programy jsou certifikovány certifikovanými distributory.
- Jaké jsou výhody iPhone?
- Jaké webové vyhledávače jsou nejpoužívanější?
- Co to jsou myšlenkové mapy?
- Jaké jsou typy počítačů?