Domovská stránka > C > Co Je To Diafyza?

Co je to Diafyza?

Diafýza je středová a nejdelší část dlouhé kosti. Diafýza je tvořena kompaktní kostí. Uvnitř diafýzy se nachází dřeňová dutina, která obsahuje červenou nebo žlutou kostní dřeň.

Přečtěte si více

Co tvoří kostí?

Kost je z jedné třetiny tvořena organickou základní vrstvou – matrix – a ze dvou třetin kostním minerálem. Kostní matrix se skládá z bílkovin. Hlavní složkou je šroubovitá bílkovina kolagen typu I, další složkou jsou tzv. nekolagenní bílkoviny.
Jaké látky tvoří kost?
Kostní tkáň je specializovaným typem opěrného pojiva s mineralizovanou mezibuněčnou hmotou. Jako všechny pojivové tkáně, i kostní tkáň tvoří buňky, vazivová vlákna a mezibuněčná hmota. Jejich vzájemný poměr a uspořádání vytváří předpoklady pro následnou klasifika různých typů kosti.

Následně, které prvky se podílejí na stavbě kostí?

Vápník vytváří pevnou strukturu zubů a kostí.

Zhruba 99 % všeho vápníku, který přijmeme v potravě (či lécích nebo doplňcích stravy) se po vstřebání do krevního oběhu ukládá v kostech! Na dodržení stálé a vyrovnané hladiny vápníku v organismu (tzv. homeostázy) se podílí několik typů kostních buněk.
Kde se nachází okostice?
Okostice (periost) je vazivový obal kosti, který obsahuje cévy, vlásečnice a nervová zakončení, tudíž je velmi dobře prokrvený a citlivý na bolest. Okostice pokrývá kost v místech, kde nejsou svalové/šlachové úpony nebo kloubní chrupavky.

Navíc, kde se nachází kostní dřeň?

Kostní dřeň je houbovitá tkáň bohatá na živiny nacházející se hlavně v dutých částech dlouhých plochých kostí, například v hrudní kosti nebo pánevních kostech. Rozlišujeme dva typy kostní dřeně: červenou a žlutou dřeň. Žlutá dřeň obsahuje mnohem více tukových buněk než červená kostní dřeň.
Někdo se také může ptát, jak se jmenuje nejtvrdší kost v těle?
Skalní kost také pyramida (lebeční kost) je nejtvrdší kostí v těle. Kost se průběžně obměňuje (recykluje) zhruba 5% kostní hmoty.

Lidé se také ptají, jaká je nejdelší kost v lidském těle?

Stavba dlouhé kosti

Prototypem kosti, jak si ji běžně představujeme, je dlouhá kost. Typickým zástupcem dlouhých kostí je například kost stehenní, což je zároveň největší kost v lidském těle.
Jaké druhy spojení jsou mezi kostmi?
Existují dva typy spojení kostí:
  • Spojení plynulé – kosti jsou spojeny pojivem (vazivem, chrupavkou či kostí).
  • Spojení dotykem – kosti se vzájemně dotýkají v místech označovaných jako styčné plochy, po stranách těchto ploch je vazivo, které kosti rovněž spojuje.

Co je Jarmova kost?

Lícní kost (latinsky: os zygomaticum) je jednou z kostí lebky, jedná se o párovou kost, která je na lebce zastoupena u levého i pravého očního důlku.

By Barbey Krawczuk

Co jsou to zprávy Push? :: Co je to kortikalis?
Užitečné odkazy