Domovská stránka > C > Co Je To Kortikalis?

Co je to kortikalis?

Na povrchu kosti, pod okosticí, je zhuštěna do kompaktní vrstvy – kostní kůry neboli kortikalis. Uvnitř kosti je uspořádána volněji, jako houbovitá trámčina – spongióza. Ani kompaktní vrstva však není jednolitá; tvoří ji soustředné lamely podobné letokruhům s malými dutinami – lakunami.

Přečtěte si více

Můžete se také zeptat, jaká je funkce okostice?

Kromě základní krycí a růstové funkce je hlavním úkolem této tenké bělavé vazivové blány zásobování kostní tkáně kyslíkem a živinami. Z tohoto důvodu je okostice protkána hustou sítí krevních cév a nervů.
A další otázka, co se tvoří v kostech?
Kost je tvořena z jedné třetiny organickou základní vrstvou – matrix a ze dvou třetin kostním minerálem. Kostní matrix se skládá z bílkovin. Hlavní složkou je šroubovitá bílkovina kolagen typu I, další složkou jsou tzv. nekolagenní bílkoviny osteokalcin, osteonektin, osteopontin a kostní sialoprotein.

A kde se nachází spongiózní kost?

Spongiózní kost se nachází ve většině oblastí kostí, které nejsou vystaveny velkému mechanickému namáhání. Tvoří většinu rozšířených konců (epifýz) dlouhých kostí a je hlavní součástí žeber, lopatek, plochých kraniální kosti a mnoha krátkých a plochých kostí v jiných částech kostry.
A další otázka, jak je tvrdá kost?
Kostru dospělého člověka vytváří zpravidla 206 kostí a více než 100 kloubů. Kosti mají tvrdou, tlustou, pevnou vnější vrstvu a měkký vnitřek - dřeň. Jsou pevné a tvrdé jako beton a udrží velkou hmotnost, aniž by se ohnuly, zlomily či pohmoždily.

Co znamená Pneumatizovaná kost?

Kosti pneumatizované (ossa pneumatica) jsou kosti, do jejichž spongiózy se po narození začala vychlipovat sliznice nosní, případně středoušní dutiny. Tyto dutiny zůstávají s původní dutinou propojeny úzkým průchodem.
Někdo se také může ptát, co je to osteolytické ložisko?
Velké osteolytické ložisko s hrozící patologickou frakturou se projevuje stupňováním bolesti, která je závislá na namáhání kosti. Při narušení pevnosti kosti dochází totiž k mechanické deformaci a k dráždění receptorů jak v trabekulární, tak v kortikální vrstvě a dále ke vzniku mikrofraktur.

A další otázka, co je to osteolýza?

Osteolýza znamená významný úbytek kostní tkáně až její vymizení. Může být ložisková nebo permeativní (splynutím více ložisek).
Pokud jde o toto, jaký typ tkáně tvoří periost?
Periost (česky okostice) je hustá vazivová blána nestejnoměrné tloušťky. Pokrývá kostní tkáň po celém povrchu s výjimkou konců pokrytých chrupavkou a spojů se svaly/vazy, nebo s kloubními pouzdry.

Můžete se také zeptat, co je to kompakta?

Kompakta je tvořena buď koncentricky uspořádanými lamelami nebo destičkovými lamelami, orientovanými rovnoběžně s dlouhou osou kosti. Komplex až dvaceti soustředných lamel s centrálním (Haversovým) kanálkem se nazývá Haverský systém neboli osteón.

By Hilaria Spiney

Co je to Diafyza? :: Co je to soubor?
Užitečné odkazy