Domovská stránka > C > Co Je To Tsunami?

Co je to tsunami?

"Tsunami jsou dlouhé vlny katastrofického rázu, vznikající hlavně tektonickými pohyby na dně moří" (cit. KUKAL, Z., 1983, 108). Představují hazardy pro všechny přímořské oblasti světa, ale převážná většina z nich vzniká ve vodách Tichého oceánu.

Přečtěte si více

Co to je magnituda?

Magnitudo (lat. „velikost"; značeno písmenem M) je v seismologii jednotka velikosti zemětřesení, která nepatří mezi jednotky SI. Magnitudo se určuje např. ze seismometricky zjišťovaných maximálních výchylek pohybu půdy při zemětřesení.
Kolik stupňů má zemětřesení?
Richterova stupnice slouží k vyjádření velikosti (síly) zemětřesení. Platí, že čím větší číslo, tím větší síla zemětřesení. Zatímco otřesy o síle do dvou stupňů, lidé nepocítí, zemětřesení o velikosti 4,5 a více jsou dostatečně silná, aby je zaznamenaly seismografy po celém světě.

Jaký je rozdíl mezi epicentrum a hypocentrum?

Kolmý průmět hypocentra na zemský povrch nazýváme epicentrem. Jde o bod na povrchu, který je nejblíže k oblasti vzniku otřesů. Vzdálenost mezi epicentrem a hypocentrem udává hloubku ohniska (obr. 3).
Následně, jak se nazývá přístroj který měří sílu zemětřesení?
Sílu zemětřesení měříme přístrojem zvaným SEISMOMETR. K častým zemětřesením dochází např.

Můžete se také zeptat, co je zdrojem seismických vln?

Seismická vlna je vlna, která vzniká jakoukoliv náhlou deformací horniny. Deformace může být vyvolána zemětřesením, zřícením skalního masívu, umělým výbuchem a podobně. Pro praktické využití v podobě studia Země mají však význam jen ty otřesy, které jsou schopny projít celým zemským tělesem.
Co dělat v případě tsunami?
Prostudujte si důležitá telefonní čísla, lokální návod pro případ zemětřesení nebo příchodu mořské vlny tsunami. Mějte připraveny doklady, peníze, lékárničku, rozhlasový přijímač a svítilnu na baterie, případně nabitý mobilní telefon a další potřebné věci (pití, trvanlivé jídlo) pro případ rychlého opuštění místnosti.

Jak poznám že se blíží vlna tsunami?

Dá se poznat, že se blíží? Dá, ale až na poslední chvíli - před příchodem zničující vlny voda v moři náhle ustoupí až o stovky metrů. Čelo vlny bývá většinou z pobřeží vidět. Většina lidí si tsunami představuje jako vodní stěnu, ale realita není tak děsivá - spíš vypadá jako náhlá záplava.
Co dělá kráva kdyz je zemetreseni?
Kráva při zemětřesení

Co se stane s krávou při zemětřesení? Milkšejk.

Co je to seismolog?

Seismolog je osoba, která se věnuje specializovanému oboru geofyziky v podobě seismologie, která se snaží pochopit a popsat aspekty deskové tektoniky a struktury Země. Mezi nejznámější a nejvíce sledované procesy, které seismologové sledují patří zemětřesení.

By Walkling

Co je to úkol? :: Jak dochazi k zemětřesení?
Užitečné odkazy