Domovská stránka > J > Jak Se Nazyva Primes Polovodiče?

Jak se nazyva Primes polovodiče?

Příměsi v tomto případě nazýváme příměsi typu n nebo donory, neboť odevzdávají elektron. Elektrony, jejichž koncentrace vzrostla, nazýváme majoritními nosiči, díry minoritními nosiči. Takto dotovanému (termín pro polovodič obohacený příměsemi) polovodiči říkáme polovodič typu n.

Přečtěte si více

Související článek

Jak se nazývá volně šiřitelný software s časovým či funkčním omezením?

Skupina programů souhrnně označovaných jako freeware se označuje jako shareware.

Čím je způsobena vodivost v polovodičích?

Vodivost je způsobena vznikem volných elektronů a děr, volných elektronů a děr je stejný počet. Vlastní polovodič je polovodič s vlastní vodivostí. Pro praktické využití je ovšem hustota volných elektronů a děr malá a je proto nutné zvýšit množství volných elektronů nebo děr.
A Čím je tvořen pn přechod?
PN přechod je vytvořen difuzí materiálu typu P do materiálu typu N. Materiál typu P potom pronikne rovnoměrně do materiálu typu N. PN přechod může být připojen v závěrném, nebo propustném směru, proto propouští proud jedním směrem, jako výše zmíněné hradlo.

Na co se používají diody?

Používají se k usměrňování střídavého proudu. Používají se k omezování napětí, ve stabilizátorech, atd. Diody mají široké využití hlavně při usměrňování (usměrňovací diody) a stabilizaci napětí (zapojení v parametrickém stabilizátoru napětí).
Kdy byl objeven polovodičový jev?
Objevil ho v roce 1879 americký fyzik Edwin Hall.

Související článek

Jak se nazývá kořenový adresář?

Například kořenový adresář systémového pevného disku C je C:.

Někdo se také může ptát, jak vznika hradlova vrstva?

I kdyby se pohybovat mohly, jejich hmotnost je mnohem větší než hmotnost elektronů - proto by se pohybovaly výrazně pomaleji. Vzniká tak hradlová vrstva (hradlo, přechod) silná asi s elektrickým polem, jehož intenzita směřuje z oblasti polovodiče N do oblasti polovodiče P (viz obr. 76).
Co je to Derova vodivost?
děr (angl. holes). U látky, kde existuje zakázaný pás o nenulové šířce, je tedy celková vodivost daná součtem dvou příspěvků, elektronové vodivosti způsobené pohybem elektronů ve vodivostním pásu, a děrové vodivosti způsobené pohybem děr ve valenčním pásu, σ = σn + σp.

Jak funguje polovodič typu P?

Polovodiče typu P (s pozitivními nositeli proudu) mají krystalickou mřížku znečištěnou nepatrným množstvím cizích atomů (akceptorů), schopných vázat valenční elektrony původní krystalické mřížky. Tím se vytvářejí prázdná místa po elektronech, která můžeme považovat za kladně nabité díry.
Navíc, co je to polovodič typu n?
Polovodiče typu N (s negativními nositeli proudu) mají v krystalické mřížce nepatrné množství cizích atomů s větším počtem valenčních elektronů, než odpovídá mocenství atomů původní krystalické mřížky. Přebytečný valenční elektron je poután k atomu příměsi pouze slabou vazbou a může být od atomu odtržen.

Následně, co je to diodový jev?

Diodový jev je jev probíhající na rozhraní dvou polovodičů s různým typem vodivosti. V místě rozhraní, kde se mění vodivost typu P ve vodivost typu N, vzniká přechod PN.

By Dyun Dihel

Similar articles

Jak zprovoznit monitor? :: Čím se liší kov a polovodič?
Užitečné odkazy