Domovská stránka > C > Co Je To Právní Vada?

Co je to právní vada?

Právní vada věci spočívá v existenci práv třetích osob k věci nebo její části. Takovým právem bývá nejčastěji vlastnické právo (tj. prodávající není vlastníkem věci, kterou prodává), zástavní právo, předkupní právo nebo autorské právo, příp. jiné právo k duševnímu vlastnictví.

Přečtěte si více

Související článek

Jaká jsou právní odvětví?

Někteří právní teoretici považují za nejdůležitější odvětví práva občanské, obchodní, trestní a správní právo.

Můžete se také zeptat, co je to vada zboží?

Věc je při koupi vadná v následujících případech:

prodávající odevzdá kupujícímu předmět koupě nikoli v ujednaném množství, jakosti a provedení; prodávající odevzdá kupujícímu jinou věc; doklady nutné pro užívání věci mají vadu.
Navíc, co je vadné plnění?
(1) Právo kupujícího z vadného plnění zakládá vada, kterou má věc při přechodu nebezpečí škody na kupujícího, byť se projeví až později. Právo kupujícího založí i později vzniklá vada, kterou prodávající způsobil porušením své povinnosti. (2) Povinnosti prodávajícího ze záruky za jakost tím nejsou dotčeny.

Kdo nese odpovědnost za vady zboží?

Ust. § 2172: „Práva z vady se uplatňují u prodávajícího, u kterého věc byla koupena. Je-li však v potvrzení podle § 2166 uvedena jiná osoba určená k opravě, která je v místě prodávajícího nebo v místě pro kupujícího bližším, uplatní kupující právo na opravu u toho, kdo je určen k provedení opravy.
Co jsou právní vady na nemovitosti?
Právní vady nemovitosti oproti tomu spočívají v existenci práva třetí osoby (nebo práv třetích osob) k nemovitosti. Typicky se bude jednat o zástavní právo k nemovitosti, pozemkovou služebnost nebo osobní služebnost (rozuměj věcné břemeno k nemovitosti) nebo existenci nájemní smlouvy.

Související článek

Co je to právní síla normy?

Právní síla je vlastnost právní normy, která může právně zavazovat své adresáty. Právní síla právních norem závisí na druhu právního předpisu, v němž je obsažena.

Někdo se také může ptát, jak zjistit předkupní právo?

Zapisuje se do katastru nemovitostí (na listu vlastnictví jej nalezneme v části C). Věcné předkupní právo se řídí odlišnými pravidly: v případě, že nemovitost nebyla předkupníkovi nabídnuta ke koupi, má předkupník právo domáhat se přímo vůči právnímu nástupci dlužníka, aby mu nemovitost převedl za příslušnou úplatu.
Navíc, co to je reklamace?
Reklamace je: Vytčení vady nebo nedostatku dodaného výrobku nebo služby, oznámení, že výrobek je vadný.

Někdo se také může ptát, jak probíhá reklamace zboží?

Reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena co nejdříve, nejpozději však do 30 dnů ode dne jejího uplatnění. Dohodnete-li se s prodávajícím na lhůtě delší, pak musí být reklamace vyřízena do konce prodloužené lhůty. Lhůta běží od okamžiku uplatnění reklamace.
A jaké druhy vad zboží je možné reklamovat?
Objeví-li se na zakoupeném zboží vada, má právo jej spotřebitel reklamovat bez ohledu na to, zda zboží bylo zakoupeno na dálku, mimo obvyklé prodejní prostory anebo v běžné prodejně. Reklamovat zboží z důvodu vady lze bez ohledu na způsob koupě zboží.

Navíc, co je neodstranitelná vada?

A) Podstatné porušení smlouvy (neodstranitelná vada)

O podstatném porušení lze hovořit v případě, kdy se jedné o takovou vadu, o které prodávající ví nebo musí rozumně předpokládat, že v případě jejího výskytu by kupující smlouvu neuzavřel a věc si nekoupil.

By Sarajane

Similar articles

Jaké jsou nároky při rozporu s kupní smlouvou? :: Co to je proprietární software?
Užitečné odkazy