Domovská stránka > C > Co To Je Shareware?

Co to je shareware?

Shareware je označení pro software chráněný autorským právem, který je možné volně distribuovat (typicky na internetu nebo na CD nebo DVD, jež jsou přílohami časopisů). Uživatel má možnost software po určitou dobu zkoušet, zda mu vyhovuje nebo ne.

Přečtěte si více

Následně, co to je komerční software?

Komerční software je takový software, který je šířen za úplatu. To znamená, že pokud produkt chcete používat, musíte za to tvůrci zaplatit. Takový software je obvykle možné používat jen dle omezení dané jeho licencí.
Co je to free software?
Freeware je software, většinou proprietární, který je distribuován bezplatně (či za symbolickou odměnu typu poslání pohlednice, mnohdy autor umožňuje (ale nevyžaduje) v případě spokojenosti zaslání finančního daru), někdy hovoříme o typu softwarové licence.

Jak funguje program?

Počítačový program (též jen program, obecně pak software) je v informatice posloupnost instrukcí (ne nutně strojových instrukcí), která popisuje realizaci dané úlohy počítačem. Aby počítač mohl vykonávat nějakou činnost, potřebuje mít ve své operační paměti alespoň jeden program.
Můžete se také zeptat, jaký sw je zcela zdarma a mohu ho změnit?
Chronicky známým open source projektem je už zmíněný operační systém GNU/Linux. Užívání Linuxu je zcela zdarma a otevřený kód lze navíc rozvíjet.

A který software je dostupný zdarma?

Freeware: Program, který je dostupný zdarma za podmínek, které vydal autor, většinou si takový program nikdo nesmí vydávat za vlastní ani ho upravovat. Již se jedná o tzv. uzavřený software, nejsou dostupné zdrojové kódy.
Co je to Trialware?
Demoverze (anglicky demoware, trialware) je komerční software dostupný zdarma ve verzi, která je omezená v jednom či více směrech. Nejčastější omezení: program funguje jen po určitý počet dnů od instalace. omezený počet spuštění programu (určený počet spuštění)

A co to je adware?

Slovo adware vzniklo zkrácením slov „advertising-supported software" (software podporující reklamu). Může se jednat o reklamy ve formě vyskakovacích oken (tzv. pop-up okna), reklamy překrývající část obrazovky nebo webové stránky.
A další otázka, co je to komerční využití?
Komerčním využitím je v podstatě cokoli, co se týká peněz nebo plnění za služby.

Někdo se také může ptát, jak se nazývá komerční software s určitými omezením?

Public domain - jedná se o software, u kterého se jeho tvůrci dobrovolně vzdali svých autorských práv. Takovéto programy můžete jakkoliv upravovat i volně šířit.

By Trahurn Wickings

Co to je proprietární software? :: Jak provést root na Android?
Užitečné odkazy