Domovská stránka > C > Co Se Stalo S Indiány?

Co se stalo s indiány?

Po založení Spojených států bylo mnoho kmenů vystaveno válčení, odsunům a jednostranným smlouvám a dodnes trpí diskriminační vládní politikou. Od 60. let 20. století vedlo hnutí za nezávislost k mnoha změnám v životech amerických domorodců a dnes je ve Spojených státech více než pět miliónů domorodých Američanů.

Přečtěte si více

Související článek

Co se stalo 15 června?

Benjamin Franklin řekl, že blesk je výboj elektřiny. Arkansas se stal 25. státem USA v roce 1836. Velký počet československých vojáků se zúčastnil bojů na italské straně války.

Jak to bylo s indiány?

Příčinou úmrtí 90% severoamerických indiánů v průběhu evropské kolonizace byly infekční nemoci, případně vyčerpání a podvýživa (např. během nucených přesunů do rezervací), méně než 10% z nich zemřelo násilnou smrtí v důsledku válek a masakrů.
Co dělali Indiáni?
Každý indián věřil v Manitoua. Dále každý den děkoval za potravu, střechu nad hlavou a prakticky za vše. Indiáni bydleli v týpí nebo v pueblech (kamenné domky). Je škoda, že bledé tváře "vystrnadily" tyto rudé odvážné bojovníky, kteří při mučení nevydali ani hlásku.

Lidé se také ptají, jak se indiáni dostali do ameriky?

Podle dosavadních poznatků se lidé dostali na americké kontinenty suchou nohou z Asie přes takzvanou Beringii. V době ledové ledovce zadržovaly mnoho světové vody. Hladiny oceánů tudíž byly níže než dnes a místa, která dnes zalévají vody Beringova průlivu, byla souší.
A další otázka, kolik zemřelo indiánů?
Evropští dobyvatelé v 16. století způsobili zkázu pro populace Indiánů ve Střední a Jižní Americe. V důsledku vraždění a nemocí zemřelo mezi lety 1492 až 1600 56 milionů domorodců.

Související článek

Co se stalo 17 června?

V roce 1944 se Island stává republikou. V NDR vypuklo dělnické povstání.

Můžete se také zeptat, co patří k indiánům?

Indiáni (či původní obyvatelé amerického kontinentu) je označení pro předkolumbovská domorodá etnika a národy Severní, Střední a Jižní Ameriky a jejich potomky.
Jak dnes žijí indiáni?
Indiáni se stali ve své vlastní zemi cizinci a zůstali jimi až do roku 1924, kdy jim Kongres přiznal státní občanství USA. Na území Spojených států dnes žije kolem dvou milionů potomků rudého muže. Jejich čela nezdobí čelenky ani péra, nenosí tomahavky, neloví skalpy, ani nebafají dýmky míru.

A další otázka, jak mučili indiáni?

Kruté mučení a kanibalismus

století popsal, jak s nimi zacházeli Illinóové: "Zajatce při příchodu do vesnice čeká kruté přivítání: místní muži jim vytrhají nehty, uřežou prsty nebo uši a zbijí je klacky." Ubožáci byli potom přivázáni ke kůlům a skalpováni. Ani tím jejich utrpení neskončilo.
Jak se chovali kolonisté k domorodcům?
Dobyvatelé zneužívali původní obyvatele na tu nejtěžší práci v dolech, zapřahali je do vozů místo dobytka a platili je minimálním přídělem jídla. Hned v prvních dekádách kolonizace statisíce domorodců zahynuly hladem, vyčerpáním anebo v důsledku nemocí zavlečených na kontinent z Evropy.

Jak mluví Indiáni?

Indiánskými jazyky mluví přibližně 30 milionů lidí, drtivá většina mluvčích však připadá na několik málo jazyků, jako jsou kečuánština, guaraní, ajmarština, nahuatl, mayské jazyky, mapučština, v Severní Americe navažština.

By Carolyn Stai

Kde se vzali Indiáni? :: Kdo vytvořil počítač?
Užitečné odkazy