Domovská stránka > J > Jak Se Jmenoval První Český Přehrávač Cd?

Jak se jmenoval první český přehrávač CD?

První přehrávač hudebních kompaktních disků se jmenoval Sony CDP-101 a funkčně se příliš nelišil od současných přehrávačů. Pro český socialistický trh byl důležitý přehrávač Tesla MC 900, který od roku 1985 licenčně z dovezených dílů montovali v továrně Tesly v Litovli - technicky šlo o přehrávač Philips CD204.

Přečtěte si více

Související článek

Kdy byl první iPhone?

Steve Jobs v úterý ukázal světu vůbec první iPhone. Za posledních 15 let se modely s logem Applu staly jedněmi z nejúspěšnějších na světovém trhu.

Kolik GB má CD?

Disky umožňují záznam dat s celkovou kapacitou až 25 GB u jednovrstvého disku, 50 GB u dvouvrstvého disku až po 80 GB u oboustranné dvouvrstvé varianty.
A jak se vyrábí cd rom?
CD versus DVD. U obou médií tvoří základ plast - polykarbonát -, ze kterého je placka vyrobena. Na ten se potom nanáší jednotlivé vrstvy barviva, stříbra, laku, případně lepidla. Základní rozdíl mezi CD a DVD je v tom, že CD má pouze jeden polykarbonátový disk, zatímco DVD je slepen ze dvou.

Lidé se také ptají, kdo vymyslel audiokazetu?

Audiokazeta/Vynálezci
Co je to cédéčko?
CD-ROM (hovorově Cédéčko) (anglická zkratka pro Compact Disc Read-Only Memory) je nepřepisovatelné optické záznamové médium fyzicky totožné jako audio CD, formát uložení informací je však přizpůsoben uchování a čtení počítačových dat. Na tomto disku jsou data „vylisována" od výroby a nejde je tak měnit.

Související článek

Co znamená první řádek adresy?

První řádek ve většině zemí obsahuje název ulice a číslo popisné. Adresa může obsahovat číslo místnosti, číslo patra, číslo budovy atd.

Kdo je vynálezce dynamitu?

Dnes je křemelina nahrazena porézními látkami s přídavkem ledku a nejméně s 6 % nitroglycerinu. Alfred Nobel získal patent na dynamit v roce 1867. Vynález dynamitu omlouval Alfred Nobel celkem právem jako dobrodiní, jímž chtěl lidstvu poskytnou spolehlivou a bezpečnou důlní třaskavinu.
Jak funguje CD prehravac?
Přehrávač CD se skládá z elektromechanického pohonu CD (rychlost asi 500 až 250 ot/min, aby se lineární rychlost udržela stálá), z raménka se zdrojem laserového světla a čočkou, ze zařízení pro sledování drážky a pro elektronické zpracování zaznamenaného signálu.

Následně, jak je u dvd dosaženo vyšší kapacity disku než u cd?

Disky DVD mají průměr 120 mm a jsou 1,2 mm silná. Data se ukládají pod povrch do jedné nebo dvou vrstev ve stopě tvaru spirály (jako CD). Pro čtení dat se používá laserové světlo s vlnovou délkou 660 nm, tedy kratší než v případě CD; to také umožňuje jejich vyšší kapacitu.
Navíc, jaká je velikost cd-r?
Kapacita 12 cm disku je stejná jako u běžného disku CD-ROM, tzn. 74 minut audia ve formátu CD-DA nebo 650 MB dat. V současnosti se díky toleranci normy můžeme již setkat pouze s disky o kapacitě 700 MB (80 min), což je maximum, co norma umožňuje.

Co je to CD-R?

že u CD-R je proces odstranění neprůhledné záznamové vrstvy nevratný. Jelikož je princip čtení klasických CD, CD-R a CD-RW médií stejný, je možné číst všechny typy v (téměř) všech mechanikách. Problémy mají pouze některé starší mechaniky - je to způsobeno menší odrazivostí povrchu CD-R a CD-RW médií.

By Nadean

Similar articles

Z jakého materiálu je CD? :: Kdo vymyslel prvni mobil?
Užitečné odkazy