Domovská stránka > C > Co To Je Přímá A Nepřímá Charakteristika?

Co to je přímá a nepřímá charakteristika?

Přímá – vlastnosti charakterizované osoby se vyjadřují přímo, např. „Jana je pečlivá. Nepřímá – při charakteristice se uvádí příklady jednání, ze kterých vlastnosti nepřímo vyplývají, např. „Každému do očí řekl, co si o něm myslí.

Přečtěte si více

Související článek

Kdo přežije na Prima Cool?

V první sezóně byl Survivor jedním z nejsledovanějších pořadů v televizi. S názvem Kdo přežije se můžete setkat i v češtině. Prvních 28 řad televize Prima Cool odvysílala na jaře 2017).

Někdo se také může ptát, co je to nepřímá charakteristika?

Charakteristika nepřímá

při charakteristice se uvádí příklady jednání, ze kterých vlastnosti nepřímo vyplývají, např. „Každému do očí řekl, co si o něm myslí. ", „Babička nikdy neseděla s rukama v klíně, vždy se chopila nějaké práce. "
Jak se nazývá řeč jedné postavy?
Monolog – souvislá nepřerušovaná promluva jedné postavy.

A co jsou to typy promluv?

Typy promluv

monolog (samomluva) - promlouvá jen jedna postava, buď nahlas nebo pro sebe v duchu (pak je to "vnitřní monolog") dialog (rozhovor) - postupně promlouvá několik různých postav a vzájemně na sebe reagují
Jak má vypadat slohová práce charakteristika?
Slohové práce Charakteristiky

U charakteristiky volíme zvláštní hodnotící výrazy, používáme častá přirovnání a rčení k vystižení povahových rysů. Dělíme ji na přímou a nepřímou. Nepřímá charakteristika vyvozuje závěry o člověku na základě jeho jednání v konkrétních situacích; čtenář si sám učiní vlastní představu.

Související článek

Co je to frekvenční charakteristika?

Rozsah akustických signálů udává frekvenční charakteristika. Výstupní napětí mikrofonu je závislé na akustickém tlaku. Kvalitní záznam vyžaduje rovnoměrnou charakteristiku pro daný rozsah.

Můžete se také zeptat, jak popsat vzhled postavy?

Rimmon Kenanová rozlišuje vzhled postavy podle toho, zda ho postavy mohou ovlivnit, či ne. Výšku, barvu očí ani délku nosu postava sama ovlivnit nemůže, naopak na ní částečně závisí volba účesu nebo oblečení. Vzhled patří k důležitému rysu postavy a díky tomu se dá odvodit chování postavy.
Když to vezmeme v úvahu, jak vypadá slohová práce?
Jednou z nejdůležitějších věcí při psaní slohovky je držet se tématu, dodržet zkrátka to, o čem má daná slohová práce být. Pokud máme psát určitý slohový útvar, musíme si dát pozor na to, abychom místo charakteristiky nepsali například vyprávění. Důležité je také uvědomit si, o čem mám vlastně psát.

Následně, jak se píše popis osoby?

Popis osoby musí být přesný, výstižný a logicky řazený. Nejprve se popisuje to na člověku nejvýraznější a postupuje se k podrobnostem (například se nejprve popíše tvar hlavy a až pak oči, nos, ústa a pak třeba různá znaménka a pihy atd.)
Jak charakterizovat?
Budete-li charakterizovat člověka, bude Vás zajímat zejména to, jak vypadá, jaké oblečení nosí, nebo jaký má styl. Budete-li charakterizovat například nějaké místo, třeba svůj domov, budete u vnější charakteristiky opět popisovat, jak to u Vás vypadá. Další pohled je jednoznačně vnitřní charakteristika.

A co je to obálka knihy?

Vnitřek knihy, většinou vytištěný na obyčejném papíru, se nazývá „knižní blok„. To, co je kolem bloku a tvoří vnější obal, se nazývá u měkké vazby „obálka„.

By Farrand Schirmer

Jaké jsou typy postav? :: Co je to charakterizace?
Užitečné odkazy