Domovská stránka > C > Co To Je Exponenciální?

Co to je exponenciální?

Exponenciální funkce je taková funkce, která má neznámou x na místě exponentu. Často se setkáte taky s následujícím zápisem f ( x ) = a x f(x)=a^x f(x)=ax, kde a je základ a x exponent. Základ a může být jakékoliv libovolné kladné číslo kromě 1.

Přečtěte si více

Související článek

Jak se počítají exponenciální funkce?

Použijeme-li čísla menší než jedna, dostaneme vždy menší číslo. Pokud a>.

A jak se počítá lineární lomená funkce?

Lineární lomená funkce je každá funkce daná předpisem f(x)=ax+bcx+d,c≠0, cb−ad≠0.
Jak najít inverzní funkci?
Předpis inverzní funkce získáme tak, že se pokusíme vyjádřit x jako funkci argumentu y. Inverzní funkce k prosté funkci f je funkce f^{-1}, pro kterou platí: D(f^{-1})=H(f) a zároveň každému y\in D(f^{-1}) je přiřazeno právě to x\in D(f), pro které je f(x)=y.

Když to vezmeme v úvahu, jak poznat zda se jedná o lineární funkci?

Lineární funkce je každá funkce, která je dána předpisem y = ax + b, kde a a b jsou reálná čísla. Zvláštní případ lineární funkce nastává, pokud se a = 0, neboť předchozí zápis můžeme zkrátit takto: y = b, což je konstantní funkce (některé zdroje konstantní funkci mezi funkce lineární nezapočítávají).
Následně, jak určit monotónnost funkce?
Má-li funkce f v každém bodě otevřeného intervalu (a,b) nenulovou derivaci, pak tam má tato derivace stále stejné znaménko. To znamená, že je funkce f na tomto intervalu monotónní. To, zda je funkce rostoucí nebo klesající, lze ověřit pomocí hodnoty derivace v libovolném jednom bodě tohoto otevřeného intervalu.

A další otázka, jak poznat konstantní funkci?

Funkce f je konstantní, pokud je oborem hodnot jednobodová množina, neboli pokud pro jakékoliv dva x1, x2 platí, že f(x1) = f(x2).
Navíc, kdy je funkce kladna?
Co to vlastně znamená, když je funkce kladná? Funkce je kladná, když hodnota funkce v těch určitých bodech je vyšší než nula, logicky, a úplně jednoduše řečeno pokud máme graf, tak když se funkce nachází nad osou x, to je krásně vidět.

Jak se urcuje predpis funkce?

Předpis lineární funkce je f:y=ax+b. Pomocí koeficientů a a b můžeme ovlivnit vzhled grafu lineární funkce, jestli bude funkce rostoucí, nebo klesající a kde graf protne osu y.
Následně, kdy je funkce lícha?
Funkce sudá a lichá

Sudou, anebo lichou funkci poznáme snadno z grafu funkce. Jestliže je graf osově souměrný podle osy y, pak se jedná o funkci sudou. V případě, že je graf funkce středově souměrný podle počátku soustavy souřadnic, pak se jedná o funkci lichou.

Někdo se také může ptát, jak se počítají mocniny?

Mocniny se stejným základem a různým exponentem vydělíme tak, že základ umocníme rozdílem exponentů. Sčítat a odčítat můžeme pouze mocniny o stejném základu a exponentu. Koeficienty sečteme, základy a exponenty opíšeme. Mocniny se stejným základem vynásobíme tak, že základ umocníme součtem exponentů.

By Gallagher

Jak přehrát MKV v televizi? :: Jak se počítají exponenciální funkce?
Užitečné odkazy