Domovská stránka > K > Kdy Mám Nárok Na Proplacení Dovolené?

Kdy mám nárok na proplacení dovolené?

Zaměstnavatel dle zákoníku nemůže poskytovat náhradu mzdy na nevyčerpanou dovolenou. Pouze v případě skončení pracovního poměru vám může být nevyčerpaná dovolená z aktuálního roku i předchozích let proplacena. Za nevyčerpanou dovolenou nebo její část, tato náhrada přísluší ve výši průměrného výdělku.

Přečtěte si více

Související článek

Jak sestříhat video z dovolené?

Co je potřeba. Otevřete program Windows Movie Maker a vložte natočený materiál, který pak přetáhněte na časovou osu. Pokud se zaměřujeme pouze na úpravu videa, musíme použít funkci rozdělení.

Když to vezmeme v úvahu, jaký je nárok na dovolenou?

Od roku 2021 se zaměstnancům počítá dovolená v hodinách, už ne ve dnech jako doposud. Místo zákonem stanovených minimálně čtyř týdnů dovolené u hlavního poměru mají nárok na 160 hodin dovolené. Místo zákonem stanovených minimálně čtyř týdnů dovolené u hlavního poměru má od roku 2021 nárok na 160 hodin dovolené.
Lidé se také ptají, jak je placená dovolená?
Počet dní dovolené, která Vám náleží, zjistíte i z výplatní pásky. Když čerpáte dovolenou, nenáleží Vám mzda za odpracovanou dobu, ale náhrada mzdy za dovolenou. Výpočet náhrady mzdy se odvíjí od Vašeho průměrného výdělku v předchozím kalendářním čtvrtletí, které předchází tomu, v němž dovolenou čerpáte.

Lidé se také ptají, jak se počítá poměrná část dovolené?

Od roku 2021 se počítá podle odpracovaných hodin. Za každý odpracovaný týden máte nárok na 1/52 dovolené. Na dovolenou máte nárok již po odpracování alespoň čtyř týdnů (dříve tří měsíců).
Můžete se také zeptat, kdy vzniká nárok na dovolenou?
Právo na dovolenou za kalendářní rok má zaměstnanec tehdy, pokud pracovní poměr k témuž zaměstnavateli trval nepřetržitě 52 týdnů a zaměstnanec odpracoval 52násobek své stanovené nebo kratší týdenní pracovní doby.

Jak požádat o proplacení dovolené?

Žádost musí být podána písemně a je adresována zaměstnavateli a musí obsahovat datum, místo a podpis žadatele. Požádá‑li matka zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby bezprostředně navazovala na mateřskou dovolenou, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.
Když to vezmeme v úvahu, jaký je nárok na dovolenou při 12 hodinových směnách?
Na den, kdy jste měli pracovat dvanáct hodin, určí dvanáctihodinovou. Když to jako zaměstnanec opravdu chcete, můžete – samozřejmě se souhlasem zaměstnavatele – čerpat dovolenou na kratší dobu než celou plánovanou směnu. Jde to i po hodinách – ovšem za podmínky, že taková dovolená není kratší než polovina směny.

Kdo platí zaměstnanci dovolenou?

1 výhradně zaměstnavatel. Zaměstnavatel je tedy odpovědný za to, že dovolená v rozsahu, na který zaměstnanci vznikne právo, bude za podmínek stanovených v zákoníku práce (§ 217 a § 218 ZP) také čerpána.
Navíc, jak je to s dovolenou při skončení pracovního poměru?
Je tedy v podstatě na zaměstnavateli, zda Vám umožní čerpat dovolenou dle Vašich požadavků. Nicméně v případě, že byste dovolenou, na kterou Vám vznikl nárok, nevyčerpal, zaměstnavatel je povinen proplatit Vám při skončení pracovního poměru náhradu mzdy za nevyčerpanou dovolenou vždy, a to ve výši průměrného výdělku.

Následně, kolik dostanu za nevyčerpanou dovolenou?

Za nevyčerpanou dovolenou vám pak náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku – platí tu stejný výpočet, jako když dovolenou čerpáte. Tyto peníze by vám měly být vyplaceny v nejbližším výplatním termínu po skončení pracovního poměru.

By Valeta Elmendorf

Jak se pocita dovolená 2022? :: Jak sdílet Dropbox?
Užitečné odkazy