Domovská stránka > J > Jak Osvětlit Prostor?

Jak osvětlit prostor?

Světlo v místnosti plní tři hlavní funkce:
  1. Celkové osvětlení – vytváří základní jas pro vaši místnost.
  2. Místní osvětlení – doplňkové cíleně orientované světlo pro čtení, psaní, kuchyňské práce nebo pro stolování.
  3. Zdůrazněné osvětlení – vytváří bodové světelné akcenty, které zpříjemňují celkový prostorový obraz.

Přečtěte si více

Jak osvětlit být?

Svítidly ve svém bytě nešetřete

Základní stropní osvětlení místnosti se doporučuje doplnit nástěnnými, stolními a stojanovými svítidly. Navíc se poslední dobou velice rozmohla světla bodová, která lze umístit i do nábytku, světla schodišťová pro vyšší bezpečnost pohybu po schodišti a další světelné prvky interiéru.
Kolik lumenů na 20m2?
Kolik lumenů na m² je potřeba v jaké místnosti? Pro základní osvětlení obytných místností se doporučuje 100 lumenů na m². V „pracovních místnostech", jako v kuchyni, pracovně nebo v koupelně, je perfektní světelný tok až 300 lumenů na m².

Lidé se také ptají, jaké světlo do koupelny?

Světlo do koupelny má mít stupeň krytí alespoň IP44, které definuje ochranu před vniknutím pevných cizích těles s průměrem 1mm a více a zároveň je je chráněno před vodou, stříkající ze všech směrů. Světelné zdroje zvolte takové, které reagují ihned po rozsvícení, vhodné jsou LED žárovky.
Jakou barvu světla použít?
Pro unavené oči po těžké práci není dobré bílé světlo, ale měli byste zvolit relaxační teplejší odstín. Do domácností a do místností jako jsou obývací pokoje, dětské pokoje, ložnice volte teplotu od 2700K - 3000K. Pro pracovní prostředí, kuchyně, WC či koupelny můžete zvolit 4000K - neutrální barva světla.

Navíc, jakou barvu světla do pracovny?

Denní bílá – pro práci

Zdroje s touto chladně bílou barvou mají bílé zabarvení a jsou nejlepší do prostor, kde vykonáváme nějakou činnost a potřebujeme „dobře vidět bez nažloutlého nádechu". Konkrétně se doporučují do kuchyně, koupelny, na chodbu a případně do dětského pokoje a pracovny.
A další otázka, jak vybrat svítidla do bytu?
Do koupelny se obecně doporučuje světlo studené, které je údajně vhodné pro úpravy zevnějšku.
  1. Ložnice - do ložnice bychom měli opět volit centrální tlumené světlo, např. zápustné svítidlo, které nás příjemně unaví.
  2. Chodby - i pro chodby jsou vhodná orientační světla, stejně jako pro ložnici.

Jak vybrat Podhledová svítidla?

Do koupelny podhledové osvětlení s dostatečným IP krytím

Zde je nutné zvolit vhodný typ svítidel, aby bylo jejich použití v těchto prostorech bezpečné. Každé svítidlo je označeno tzv. IP kódem, který udává stupeň odolnosti zařízení proti vniknutí vody. Zapisuje se v podobě kódu „IP" se dvěma následujícími číslicemi.
Jak správně navrhnout osvětlení?
Použijte minimalistické prvky a prostor se opticky zvětší. Namísto stojících a visících lamp, které zabírají prostor, zvolte stropní nebo nástěnná svítidla. Pokud máte naopak velký byt či dům, různými svítidly s různou intenzitou světla můžete vytvořit více malých „ostrůvků".

Následně, kolik wattů do koupelny?

V koupelně by mělo připadat osvětlení žárovkami o výkonu 40-65 W na 1 m². V případě kompaktních zářivek stačí výkon 15-25 W na 1 m². Pro koupání, sprchování nebo praní je dostačující slabší osvětlení.

By Brownley

Jakou tiskárnu do školy? :: Jak velke světlo do pokoje?
Užitečné odkazy