Domovská stránka > C > Co Je To Kapalina?

Co je to kapalina?

Kapalina neboli kapalná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice látky relativně blízko sebe, ale nejsou vázány v pevných polohách a mohou se pohybovat v celém objemu.

Přečtěte si více

Související článek

Co se stane když dojde chladicí kapalina?

Pokud se objeví kontrolka nedostatku chladicí kapaliny, zastavte vozidlo. Nemáte-li u sebe chladicí kapalinu, můžete nádržku doplnit vodou. To vám bude stačit. V zimě dávejte pozor, aby voda v chladicím systému nezamrzla.

Co patří do kapalin?

Kapaliny jsou spolu s pevnými látkami a plyny jedním ze 3 základních skupenství hmoty. Abychom nepletli pojmy, tak si uveďme, že slovo tekutiny označuje kapaliny a plyny dohromady, protože mohou téci. Kapaliny (voda, olej, krev) mají však schopnost shlukovat se do kapek, proto kapaliny.
Následně, jaké teplo má kapalina?
Měrná tepelná kapacita ledu je 2100 J∙kg-1∙K-1, měrná tepelná kapacita vody je 4200 J∙kg-1∙K-1, měrné skupenské teplo vypařování vody při teplotě 100°C je 2,26 MJ∙kg-1, měrné skupenské teplo tání ledu je 334 J∙kg-1.

Co znamená voda v břiše?

Ascites (fluidoperitoneum) je hromadění nadměrného množství volné tekutiny (výpotku, transudátu) v břišní dutině. Jednou z příčin vzniku ascitu může být přítomnost metastáz na pobřišnici (karcinóza peritonea), další příčinou může být onemocnění jater či srdce, popřípadě zánět (pak se tekutina označuje jako exsudát).
Pokud jde o toto, jak poznat ascites?
Ascites se projevuje tím, že se u pacienta zvětšuje objem břicha. Tím, jak se hromadí voda v břiše, se zároveň zvyšuje tělesná hmotnost. Není to ale nemoc jako taková. Je to symptom nějakého jiného, často vážného onemocnění.

Následně, proč kapaliny tečou?

Díky existenci povrchového napětí má každá kapalina schopnost zaujímat tvar kapek, čili koulí jakožto útvarů s maximálním objemem při minimálním povrchu. Povrchového napětí vody využívá vodoměrka, která se volně, klouzavě pohybuje po hladině vody.
Lidé se také ptají, jaké jsou druhy kapalin?
Kapaliny se označují písmenem a také barvou. Na trhu v dnešní době existuje Typ B, typ C, typ D, typ F, typ G. Někdy se také lze setkat s označením jako G11, G12, G12+, případně G12++. Typ kapaliny se dá někdy poznat podle jejího zbarvení.

Pokud jde o toto, jaká je hustota benzínu?

Hustota benzinu se pohybuje od 0,64 do 0,77 g/cm3, přičemž vyšší hustota značí větší podíl arenů.
Které látky jsou rozpínavé?
Plynné látky (plyny, páry):

– Jsou rozpínavé: vyplňují celý prostor, ve kterém se nacházejí. Otevřete-li v místnosti voňavku, brzy ji ucítíme v celé místnosti. Voňavka se rychle vypařuje a je- jí páry se rozšíří do celého prostoru, rozpínají se. – Jsou stlačitelné a pružné.

Jakou hladinu mají kapaliny v klidu?

U kapaliny v klidu je volná hladina kolmá k tíhové síle (Obr. 2.1. -1). Při pohybu nádoby s kapalinou volný povrch nabývá takového tvaru, že výslednice vnějších sil a tíhové síly je v každém místě povrchu kolmá k volnému povrchu (Obr.

By Becky Pawlik

Co víme o kapalinách? :: Jak vypadá výtok na začátku těhotenství?
Užitečné odkazy