Domovská stránka > C > Co Je To Šiva?

Co je to Šiva?

Šiva (Devanágarí: शिव Śiva) je jedním z velmi důležitých hinduistických bohů. Je mu přidělena například úloha ničitele vesmíru (který předtím Brahmá tvořil a Višnu udržoval). Na západě díky tomu vznikla představa, že Šiva je jakési hrůzostrašné apokalyptické božstvo.

Přečtěte si více

Co je typické pro buddhismus?

Typickým znakem Buddhismu je tedy na prvním místě soucit, etika, nesobeckost a starotlivost o blaho všech bytostí. Proč buddhisté nejedí maso, když je přirozeností života, že vyžaduje jiné životy, aby přetrval? Je to osobní volba.
Co nosí buddhisté?
Mniši a mnišky mohou vlastnit jen nejnutnější věci (ideálně tři rouchy, misku na jídlo, opasek na oblečení, jehlu a nit, břitvu na oholení hlavy, filtr na vodu). Ve skutečnosti často vlastní další osobní věci. Tradičně buddhističtí mniši nenosí běžné obleky, ale mnišská roucha.

Někdo se také může ptát, co buddhisté nesmí?

Buddhismus se dělí na dva základní směry, na velký a malý búz. Víra zakazuje působení bolesti živým tvorům, braní si, co mi není dáno, lhaní, užívání alkoholu a sexuální nemorálnost. Pro mnichy platí ještě asketičtější předpisy - nesmí pít žádný alkohol, konzumovat maso, nesmí si zdobit tělo.
Jak se jmenoval jazyk kterým se psaly náboženské texty hinduismu?
V Indii existuje více než dvacet oficiálních řečí. Hlavním literárním jazykem Indie však vždy byl sanskrt. V něm jsou sepsány všechny důležité posvátné texty hinduismu, ale též buddhismu či džinistického náboženství. Buddhistické spisy existují také v jazyce páli, který se ovšem rovněž vyvinul ze sanskrtu.

Někdo se také může ptát, co je to brahmán?

Brahman, také brahma je pojem pocházející z hinduismu, který označuje zcela nepopsatelný základ všeho. V hinduismu je Brahman neměnná, nekonečná a neprojevená realita božské podstaty bytí, hmoty, energie, času a prostoru v tomto vesmíru.
Jak se jmenuje posvátná kniha křesťanů?
Svatá kniha je souborem textů, který nějaké náboženství považuje za svatý. Mnoho náboženství tento text považuje za napsaný nebo inspirovaný božstvem. Jednou z nejstarších svatých knih je Rgvéda, jedna z posvátných knih hinduismu, která byla složena v letech 1500–1300 př.

Následně, jak se jmenuje bůh judaismu?

Boží jméno je v písemné formě, jak ji zachycuje Bible, vyjádřeno souhláskami JHVH. Bůh se oslovuje výrazy jako Hospodin, heb. hašem, adonaj, elohejnu, atd. Tento původně židovský monoteismus se stal přímým základem pozdějšího židovství – judaismu – a čerpalo z něj též křesťanství.
A kde je nejrozsirenejsi křesťanství?
Jako celek je křesťanství nejrozšířenějším světovým náboženstvím s více než 2 miliardami věřících, v oblasti náboženského vyznání silně převažuje na třech kontinentech (v Evropě, Austrálii a Americe) a je zastoupeno i na dvou ostatních.

Které je nejmladší náboženství?

Za nejmladší náboženství na světě se považuje kaodaismus, svérázná forma víry, kterou praktikují lidé v deltě Mekongu na jihu Vietnamu.

By Nihhi Altreche

Co to je vertikálně? :: Kdo je hinduista?
Užitečné odkazy