Domovská stránka > K > Kdo Je Hinduista?

Kdo je hinduista?

Hinduista je vyznavač jednoho z nejrozšířenějších východních náboženství. Jedná se o indický filozofický a náboženský směr. Hinduisté věří v reinkarnaci (převtělování). Jejich posvátné spisy se nazývají védy.

Přečtěte si více

Kolik je v hinduismu bohů?

Jedná se o bohy Brahmá, Višnu, Šiva. Jiné větve však velmi uznávají například Párvátí, Skanda, Súrja. Jelikož však existuje v hinduismu přes 330 milionů bohů, představíme si jen jedenáct nejznámějších.
Když to vezmeme v úvahu, co znamená buddhismus?
Podstatou buddhismu je ale rozvoj a spočívání ve vnitřní probuzenosti sebe sama, a ne pěstování a udržování vztahu k bohům. Původní buddhismus tedy není ani teismem, ani není náboženstvím. Ostatně samotný Buddha ve svém učení zavrhoval myšlenku na Íšvaru coby stvořitelské božstvo.

Jak se nazývají hinduistické posvátné texty?

Posvátné texty hinduismu se nazývají védy. Základem hinduistické víry je tzv. zákon karmy, který určuje, že každá duše žije vícekrát, přičemž tělo, do kterého se převtělí je určováno podle skutků v životě minulém.
Kdo založil hinduismus?
Hinduismus je nejstarším dodnes aktivním náboženstvím na světě. Má své kořeny v tradicích a dějinách Indie, kde vznikl někdy kolem roku 1800 př. n. l. Jeho stoupenci věří v jediného Boha - Brahma (absolutní duch), který je mimo lidský dosah a chápání.

A další otázka, jak funguje hinduismus?

Hinduisté věří ve více bohů, je to tedy polyteistické náboženství. Víra hinduistů je více uvolněná než v jiných náboženstvích. Každý hinduista může víru chápat jinak, vybrat si jiného boha, ve kterého věří nebo následovat jiné principy. I proto často někteří nazývají hinduismus spíše životním stylem než náboženstvím.
A další otázka, jak se stát hinduistou?
Hinduistou není možné se stát, musíte se jím narodit.
...
Každý z těchto bohů má svou družku a svého nosiče.
  1. Brahma – stvořitel je často zobrazován se čtyřmi hlavami a rukama.
  2. Višnu – udržovatel je bůh spravedlivý, ochránce všeho dobrého.
  3. Šiva – ničitel je jako vykonavatel ničení a posel smrti na Západě nejvíce nepochopen.

V co věří indove?

Pojem indická náboženství označuje čtyři velká náboženství, která v Indii vznikla, tedy buddhismus, hinduismus, džinismus a sikhismus. Pojem dharmická náboženství označuje ta indická náboženství, která považují dharmu za základ své nauky.
Kolik má buddhismus bohů?
Buddhismus je neteistické náboženství (tedy náboženství bez boha) neboli duchovně-filosofický systém založený převážně na učení muže jménem Siddhartha Gautama, běžně známého jako Buddha (tj. probuzený, procitnuvší, osvícený).

Navíc, co je to buddhismus a hinduismus?

Hinduismus učí o duši a o tom, jak jsme se znovu začlenili do jiných forem života až do dosažení mokshy. Buddhismus se zaměřuje na život na zemi a na to, jak dosáhnout plného osvícení meditací. 4. Hindové věří v kastovní systém, buddhisté jej nemají proto, že pro ně jsou všichni a všechno stejné části celku.

By Craven Drovin

Co je to Šiva? :: Kde se nachází integrovaná grafická karta?
Užitečné odkazy